در حالی که این روزها اخبار زیادی در خصوص همکاری برخی اپلیکیشن های داخلی با نیروهای امنیتی و نهادهای اطلاعاتی شنیده می شود؛ در تازه ترین سوژه ای که به محل بحث کاربران در فضای مجازی تبدیل شده، نام اپلیکیشن دیجی کالا هم به میان آمده که به شکل عجیبی به بسیاری از اطلاعات حساس گوشی کاربران دسترسی دارد.
اپلیکیشن دیجی کالا یا ابزار جاسوسی از کاربران؟
اگر بپذیریم مجوز برخی دسترسی ها به دلیل داده کاوی و استفاده از اطلاعات مورد نظر در هوش مصنوعی اپلیکیشن ها است اما نمی توان از کنار دسترسی مخفی و بدون اطلاع برخی اپلیکیشن ها به اطلاعاتی از گوشی کاربر که هیچ سنخیتی با موضوع اپلیکیشن ندارد به سادگی عبور کنیم.
تا پیش از این بارها مجوز دسترسی به صندوق پیامک ها، میکروفن، موقعیت مکانی، دوربین و … را در اپلیکیشن های داخلی و خارجی دیده بودیم که عمدتاً نیز اختیاری بوده و هستند. اما با رصد اخیری که در خصوص اپلیکیشن دیجی کالا انجام شد، مشخص شده این اپلیکیشن به مواردی از اطلاعات گوشی کاربران دسترسی دارد که دی جی کالا هیچ نیازی برای استفاده از آنها در مسیر داده کاوی یا هوش مصنوعی سیستم فروش خود ندارد.
همانطور که در نتایج تست زیر مشاهده می کنید، دی جی کالا به 23 پرمیشن و 8 ترکر در گوشی کاربران دسترسی دارد که موارد شگفت انگیزی در آنها دیده می شود.
در این تست مشخص شد اپلیکیشن دیجی کالا نه تنها گالری تصاویر و ویدئوی کاربران و لیست مخاطبین را می خواند بلکه از آنها کپی هم می گیرد و این در حالیست که محتویات حافظه خارجی کاربر را هم کپی می کند.
هر چه که هست، دیجی کالا می بایست نسبت به موضوعیت دسترسی مخفی داشتن به چنین امکاناتی در گوشی کاربران شفاف سازی کند که با چه عنوانی اطلاعات حساس کاربران را کپی می کند؟ اتفاقی که نقض واضح حریم خصوصی محسوب می شود و در صورت گزارش به گوگل، خیلی سریع اپلیکیشن دیجی کالا از گوگل پلی حذف خواهد شد.