مبادله رمزارز این روزها به چالش جدید بانک مرکزی و پرداختیارها تبدیل شده است و حواشی زیادی را برای حوزه پرداخت به وجود آورده است.
امروزه رمزارز یا کریپتوکارنسی به عنوان یکی از ابزارهای مهم پرداخت در اقتصاد نوین دنیا شناخته میشود. این ارزهای دیجیتال در دنیا چالشهای زیادی برای کشورها به خصوص بانکهای مرکزی و دولتها به وجود آورده است.
مبادله رمز ارز، بازار جذاب مالی
مبادله رمز ارز به یکی از جذابترین بازارهای مالی و پولی دنیا تبدیل شده و در کشورمان نیز طرفداران زیادی پیدا کرده است.
از آنجا که مبادله این ارزهای دیجیتال از سایتهای مبادله رمز ارز در دنیا برای ایرانیان به دلیل تحریمها وسخت بودن استفاده از راهکارهای پرداخت بین المللی آنلاین، دشوار است، سایتهایی به عنوان صرافی دیجیتال یا بازار مبادله رمز ارز در کشورمان راهاندازی شدند.
سایتهای بدون مجوز
این سایتها بدون دریافت مجوز از بانک مرکزی و با استفاده از راهکارهای پرداختیارها تا کنون فعالیت میکردند و نهادهای ناظر هیچ واکنشی به حیات آنها نداشتند.
با افول چشمگیر بورس در ماههای گذشته،عده زیادی از سرمایهگذاران در بورس به سمت بازار رمزارزها حرکت کردند.
واکنش دبیر شورای عالی فضای مجازی به مبادله رمزارزها
با افزایش محسوس سرمایهگذاری افراد حاضر در بورس در بازارهای مبادله رمز ارزها، سید ابوالحسن فیروزآبادی دبیر شورای عالی فضای مجازی اعلام کرد که شیب صعودی قیمت رمزارزها را به هیچ وجه نمیتوان تضمین کرد و ورود افراد به این حوزه به عنوان ثروتاندوزی و خروج سرمایه از کشور، به صلاح کشور نیست.
بانک مرکزی واکنش نشان داد
با مطرح شدن این موضوع از سوی دبیر شورای عالی فضای مجازی، در روزهای اخیر مسئولان بانک مرکزی بر ممنوعیت معامله رمز ارز بین افراد طبق قانون شورای عالی مبارزه با پولشویی و مصوبه هیئت دولت در سال ۹۸ تاکید کردند.
نامه شاپرک به پرداختیارها
بر همین اساس شرکت شاپرک به پرداختیارها اعلام کرد که درگاههای الکترونیکی که کسبوکارهای غیر مجاز از جمله رمز ارز ارائه میکنند، مسدود خواهند شد.
شرکت شاپرک در نامهای به پرداخت یاران و پذیرندگان پشتیبانی شده در نظام پرداخت کشور اعلام کرد که ضروری است ضمن دقت در رعایت مستمر عدم ارائه خدمت به کسبوکارهای نامتعارف و خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران، بلافاصله پس از دریافت این نامه نسبت به قطع خدمات پرداخت الکترونیک به پذیرندگان پشتیبانی شده که کالا یا خدمات مغایر با قوانین جمهوری اسلامی ایران و الزامات بانک مرکزی ارائه میکنند (فروش رمز ارز، فروش VPN، سایتهای شرط بندی و قمار و موارد مشابه) اقدام و نتیجه را به شرکت شاپرک اطلاع رسانی کنند.
به همین خاطر واکنشهای زیادی نسبت به این نامه از سوی مسئولان سایتهای مبادله رمزارز، سرمایهگذاران، کارشنان، دستاندرکاران پرداختیارها و پذیرندگان پشتیبانی شده در نظام پرداخت و همچنین برخی از کاربران فضای مجازی رو به رو شد.
اما سوالیهایی در این زمینه بهوجود میآید، از قبیل: مبادله رمز ارزها در کشور چه چه مزایا و معایبی را به همراه دارد؟ آیا مبادله رمز ارزها میتواند به اقتصاد ایران ضربه وارد کند؟ و در نهایت، در این چالش حق با بانک مرکزی و شورای عالی فضای مجازی است یا نظرات اینکه پرداخت یاران، سایت های خرید و فروش رمز ارز و کاربران این سامانهها درست است؟
برای بررسی درست این موارد باید مزایا و معایب مبادله رمزارزها با استفاده از نظام پرداخت کشور را با هم بررسی کنیم.
مزایای مبادله رمزارزها با درگاه پرداخت بانکی
- سودهای خرد و کلان برای معاملهگران
- سودهای هنگفت برای سایتهای مبادله رمز ارز از طریق دریافت کارمزد
- امکان خرید کالا و خدمات از سایتهای داخلی و بینالمللی توسط رمز ارز برای معاملهگران
- ایجاد شغل در سایتهای مبادله رمز ارز
- امکان دور زدن تحریمها برای خریداران رمزارزها
- جلوگیری از خریدوفروش کاذب مسکن، مستغلات و خودرو
معایب مبادله رمرزارزها با درگاه پرداخت بانکی
- پولشویی
- عدم شفافیت مالی
- خروج ریال و ارز از کشور
- کاهش ارزش پول ملی
- کاهش سرمایهگذاری در تولید
- کاهش سرمایهگذاری در کسبوکارهای نوپا و استارتاپها
- تضعیف شدید بازار بورس
- ایجاد بازارهای کاذب
- از بین رفتن اقتدار نظام پولی و بانکی
- افزایش ضربهپذیری سرمایهگذاران خرد
رمزارزها چگونه میتوانند به اقتصاد ایران کمک کنند؟
مطمئناً ورود ارز به کشور یا ارزآوری یکی از راهکارهای افزایش ارزش پول ملی، رونق اقتصاد و کاهش فشارهای اقتصادی است. با کمی خلاقیت و تفکر راهبردی، میتوان به سادگی از رمزارزها برای ارزآورزی استفاده کرد.
برای این کار راهکارهای مناسبی وجود دارد که در ادامه به بیان آنها میپردازیم.
خرید آنلاین از فروشگاههای اینترنتی ایرانی با رمزارز برای افراد خارج از کشور
هماکنون خرید کالا و خدمات از فروشگاههای اینترنتی ایرانی به دلیل عدم استفاده از درگاههای پرداخت بینالمللی و تحریهای اقتصادی برای افراد خارج از کشور، امکانپذیر نیست.
صنایع دستی، محصولات کسبوکارهای کوچک اینترنتی، تولیدات داخلی با کیفیت و موارد مشابه، در میان ایرانیان خارج از کشور و اتباع دیگر کشورها، طرفداران خاص خود را دارد.
در صورت فراهم شدن امکان خرید افراد خارج از کشور، فروش این نوع کالاها میتواند علاوه بر رونق اقتصادی و افزایش طول عمر کسبوکارها و مراکز تولیدکننده، ارزآوری بسیار مناسبی را برای کشور فراهم میکند.
پرداخت از طریق رمزارزها میتواند این مشکل را حل کند. اگر شرکتهای بزرگ پرداخت بانکی، فینتکها و پرداختیاران بتواند درگاههای خرید توسط رمزارز ارائه کنند، فروشگاههای اینترنتی میتوانند با استفاده از این راهکار، درآمدزایی ارزی مناسبی را نصیب خود کسبوکارهای مختلف و تولیدکنندگان میکنند. با ورود ارزهای حاصل از این نوع فروش میتوان به اقتصاد کشور کمک شایانی کرد.
صادارات با استفاده از رمزارز
تحریمهای بانکی مشکلات متعددی برای صادرکنندگان فراهم کرده است. استفاده از رمزارزها بهترین راه برای دور زدن این تحریمها برای صادرکنندگان و افزایش میزان صادرات است. در نهایت افزایش صادرات منجر به افزایش تولید ناخالص داخلی(GDP) شده که رشد اقتصادی کشور را به همراه خواهد داشت.
کمک به بومگردیها، صنایع دستی و توسعه صنعت گردشگری
یکی از مشکلات بومگردیها و تولیدکنندگان صنایع دستی برای ارائه خدمات و کالا به گردشگران در کشور، فروش محصولات به صورت ارزی است.
از سویی گردشگران برای تبدیل پول خود در مناطق گردشگرپذیر با مشکلات شدیدی روبرو میشوند.
حال اگر نظام پرداخت کشور دستگاههای POS با امکان خرید توسط رمزارز برای بومگردیهای و فروشندگان و تولیدکنندگان صنایع دستی قرار دهد و دستگاههای ATM با امکان دریافت ریال توسط رمزارزها را در مناطق گردشگرپذیر به ویژه روستاها مستقر کند، هم باعث رونق صنعت گردشگری، بومگردی و حوزه صنایع دستی شده و هم میتواند ارزآوری مناسبی را ایجاد کند.