رسانه مدیاتی – طبق گزارشهای اخیر در حالیکه اخیرا رئیس کمیته هدفمندی کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۱، مهر تأیید بر واردات خودروها در سال آتی را زد، در ابتدای این هفته، بند مربوط به واردات خودرو و ماشینآلات برای بررسی بیشتر به کمیسیون تلفیق بازگردانده شد. در نهایت در جلسه روز گذشته (یکشنبه)، با توجه به اصرار مجلس بر مصوبه قبلی خود (ماده ۴ طرح ساماندهی صنعت خودرو) و ارجاع این مصوبه به مجمع تشخیص نظام، مقرر شده است کمیسیون زیربنایی و تولیدی مجمع، با حضور وزیر صمت به بررسی و جمعبندی نظرات درباره این ماده از طرح ساماندهی صنعت خودرو بپردازد.
طرح واردات خودرو به کجا رسید؟
روز جمعه (۶ اسفند ماه)، سید محمدرضا میرتاجالدینی- رئیس کمیته هدفمندی کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۱، با حضور در یک برنامه تلویزیونی مهر تأیید بر قطعیت واردات خودرو در سال آینده زد.
وی با بیان اینکه یکی از موضوعهای چالشی که در کمیسیون تلفیق رای آورد، بحث واردات خودرو بود اظهار کرد: واردات ۵۰ هزار دستگاه خودرو سواری در سال ۱۴۰۱ و همچنین خودروهای تجاری و ماشینآلات سنگین، راهداری و معادن نیز تصویب شده است اما اختلاف نظری میان مجلس و مجمع تشخیص مصلحت وجود دارد که مرتبط با مصوبه قبلی مجلس (بند ۴ طرح ساماندهی صنعت خودرو) بوده و مراحل آخر را طی میکند. اما اعتقاد ما این است که شرایط جامعه به مرحلهای رسیده است که واردات خودرو بایستی آزاد شود؛ بهویژه با انتقاداتی که مقام معظم رهبری نسبت به صنعت خودرو داشتند، در شرایطی که درهای واردات خودرو بسته بوده است، این صنعت نتوانسته اوضاع خود را بهبود بخشد و مردم نیز ناراضی هستند؛ ضمن اینکه قیمت نیز مناسب نیست.
این عضو کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی، اعلام کرد: واردات خودرو که آزاد شود، بنا داریم در هماندیشی با اعضای تشخیص مصلحت نظام (باتوجه به اینکه شورای نگهبان مخالف واردات نیست) نظرات آنها را هم جلب کنیم. نظرات مجمع تشخیص مصلحت با توجه به سیاستهای کلان منطبق نیست و چهار تا پنج سالی است که بحث محدودیتهای ارزی مطرح بوده است. البته که هیچ قانونی واردات را منع نکرده و دولت با توجه به محدودیتهای ارزی واردات خودرو را ممنوع کرده بود.
میرتاجالدینی در پاسخ به اینکه ممکن است واردات خودرو منجر به ایجاد رانت شود یا خیر؟ گفت: در حال حاضر نیز برای مافیای خودرو رانت وجود دارد. زمانیکه واردات نباشد، عده ای به سودهای کلان دسترس دارند. دولت بایستی مدیریت لازم را انجام دهد. هرکاری که آغاز میشود در آینده با مشکلاتی روبرو است؛ لذا نیاز به مدیریت دولتی دارد تا رانت شکل نگیرد و واردات مختص شرکتهای خاص و به صورت انحصاری نباشد. تصمیم گرفته شد که واردات با ارزهای غیرصادراتی باشد و از ایرانیان خارج از کشور استفاده شود، تا فشار ارزی بر کشور وارد نشود و به دست عدهای خاص نباشد. واردات میتواند توسط اشخاص حقیقی و حقوقی باشد و هرشخصی که میتواند با شرایطی که دولت اعلام میکند و تعرفهای که اعلام میشود، خودرو وارد کند.
پس از اظهار نظرهای این نماینده مجلس شورای اسلامی، روز شنبه (۷ اسفند ماه)، نمایندگان مجلس با ارجاع بند مربوط به واردات خودروی سواری، کامیون و ماشینآلات سنگین معدنی به کمیسیون تلفیق جهت انجام تغییرات لازم موافقت کردند.
براساس گزارش اولیه، در سال ۱۴۰۱ به دولت اجازه داده شده که از محل ارز غیر صادراتی خود یا دیگران با نظارت بانک مرکزی و با رعایت سیاستهای کلی نظام نسبت به صدور مجوز واردات ۵۰ هزار دستگاه کامیون، اتوبوس بیرون و درون شهری، تریلی، تریلی یخچالدار، واگن، واگن یخچالدار و کشنده و ۱۰ هزار دستگاه ماشینآلات سنگین معادن و راهسازی اعم از نو ساخت یا حداکثر پنج سال ساخت، توسط بخش خصوصی اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی با تعرفه ورودی که به تصویب هیات وزیران میرسد، اقدام و درآمد ناشی از آن واریز شود اما در گزارش کمیسیون تلفیق بعد از کلمه ”واردات” تعداد ۵۰ هزار دستگاه خودرو سواری و ۲۰ هزار دستگاه کامیون و… آمده است؛ لذا این بند برای انجام تغییرات لازم به کمیسیون تلفیق ارجاع میشود.