آیا مشخصات ژنتیکی بر خطر سرطان ریه سیگاریها تأثیر میگذارد؟ تاثیر عوامل ژنتیکی بر خطر سرطان ریه
به گزارش رسانه مدیاتی، طبق یک مطالعه چند رشتهای که توسط متخصصان مرکز سرطان در کلینیک دانشگاه ناوارا (CUN) انجام شده است، افراد سیگاری با فنوتیپهای متفاوت در بروز خطر بالا یا پایین سرطان ریه مرتبط با تنباکو، پروفایلهای ژنتیکی متفاوتی نیز دارند. نتایج در آخرین نشست انجمن آمریکایی انکولوژی بالینی که در شیکاگو، ایالات متحده برگزار شد، ارائه شد.
آنا پاتینو گارسیا، مدیر واحد پزشکی ژنومیک در CUN و هماهنگکننده این تحقیق، دلیل اصلی انجام این مطالعه را توضیح داد. “این مطالعه مستقیماً از کلینیک انکولوژی انجام شد، جایی که ما دائماً با بیماران مبتلا به سرطان ریه روبرو میشویم که هرگز سیگار نکشیدهاند یا خیلی کم سیگار کشیدهاند، در حالی که همه ما افرادی را میشناسیم که در طول زندگی خود زیاد سیگار کشیدهاند و هرگز به سرطان مبتلا نشدهاند. این مشاهدات ما را به این سوال واداشته است که آیا عوامل ژنتیکی وجود دارد که خطر ابتلا به سرطان را افزایش یا کاهش دهد و از افراد در برابر این بیماری محافظت کند؟”
در ادامه این مطالعه را بررسی خواهیم کرد.
رویکرد پیشگام
شواهد قبلی نشان داد که برخی از سیگاریها به سرطان مبتلا میشوند و برخی دیگر نه. این مطالعه با استفاده از DNA 133 افراد سیگاری شدید که در سن متوسط 80 سال به سرطان ریه مبتلا نشده بودند و از 116 سیگاری دیگر که در سن متوسط 50 سال به این نوع سرطان مبتلا شده بودند، انجام شد. این DNA با استفاده از تکنیکهای نسل بعدی توالییابی شد و نتایج با استفاده از بیوانفورماتیک و سیستمهای هوش مصنوعی با همکاری مرکز تحقیقات پزشکی کاربردی دانشگاه ناوارا و دانشکده مهندسی دانشگاه ناوارا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
پاتینو در مورد نقش بیوانفورماتیک و هوش مصنوعی در این تحقیق توضیح داد که آنها تکنیک های نسبتا جدیدی هستند. در واقع، این فناوریها را میتوان به عنوان پیشرو بسیاری از تحقیقات زیستپزشکی که امروزه انجام میشود در نظر گرفت. آنها همچنین تا حدودی زمینه را برای تغییر پارادایم فراهم کردهاند که در آن محقق از دادهها سؤال میپرسد، و در مورد هوش مصنوعی، این دادهها هستند که پاسخ میدهند.
مشخص کردن تفاوتهای ژنتیکی
پرز در تجزیه و تحلیل خود از قابل توجه ترین دادهها و نتیجهگیریهای این تحقیق خاطرنشان کرد: “مهمترین چیزی که ما دیدیم این است که هر دو جمعیت دارای تفاوتهای ژنتیکی هستند. این نشان میدهد که فرضیه ما درست است.
بسیاری از گونههای ژنتیکی که ما بهعنوان متمایزکننده در موارد و گروههای کنترل شناسایی کردهایم، در ژنهای مربوط به سیستم ایمنی (سیستم HLA)، ژنهای مربوط به مسیرهای عملکردی که اغلب در رشد تومور تغییر میکنند، در پروتئینهای ساختاری و در ژنهای مرتبط به تحرک سلولی یافت میشوند.”
پرز گفت: بسیاری از ویژگیهای ژنتیکی کشف شده در ژن هایی با عملکردهای مرتبط با رشد سرطان مانند پاسخ ایمنی، ترمیم مواد ژنتیکی، تنظیم التهاب و غیره قرار دارند. این یافته بسیار مهم است. با این حال، ما باید به خاطر داشته باشیم که این فنوتیپها ممکن است به علل متعدد نسبت داده شوند، نه فقط یک علت.
تشخیص زودهنگام
پزشکان همچنین درباره راههای بالقوهای بحث کردند که نتیجهگیریهای این مطالعه میتواند در حال حاضر و در آینده در عمل بالینی اعمال شود و اینکه چگونه نتیجهگیری میتواند برای این بیماران مفید باشد:« نتایج خط تحقیقاتی ما ممکن است به شناسایی زودهنگام افرادی که در صورت سیگار کشیدن در معرض خطر بالای ابتلا به سرطان ریه هستند، کمک کند، به طوری که میتوان آنها را در برنامههای پیشگیری برای جلوگیری از سیگار کشیدن یا کمک به ترک سیگار قرار داد». پرز همچنین امکان تشخیص زودهنگام سرطان را در زمانی که احتمال درمان آن بسیار زیاد است، میدهد.
با این حال، مهمترین چیز این است که این مطالعه ممکن است به ما اجازه دهد مکانیسمهای ایجاد سرطان و به ویژه اینکه چرا برخی افراد به آن مبتلا نمیشوند را بهتر درک کنیم. این درک میتواند منجر به تکنیکهای تشخیصی جدید و درمان های جدید برای این بیماری شود.
اگرچه خط تحقیقاتی که توسط این مطالعه باز شد، سناریوی جدیدی را به تصویر میکشد، اما متخصصان هنوز باید با چالشهای متعددی روبرو شوند تا دریابند چرا برخی از سیگاریها بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به سرطان ریه هستند.