آیا استفاده شبانه از روغن های آروماتراپی میتواند به بهبود حافظه کمک کند؟
به گزارش رسانه مدیاتی، تخمین زده میشود که در ایالات متحده، زوال شناختی که با سردرگمی یا از دست دادن حافظه مشخص میشود، بر 11.1% منبع مورد اعتماد جمعیت یا از هر نه بزرگسال روی یک نفر، تأثیر میگذارد. تحقیقات قبلی نشان داده است که زوال شناختی با از دست دادن حس بویایی در اختلالات عصبی مختلف از جمله بیماری آلزایمر، زوال عقل و بیماری پارکینسون همراه است. اخیرا دانشمندان دریافتهاند که قرار گرفتن در معرض بو ممکن است به بهبود حافظه در برخی از افراد مسن کمک کند.
قرار گرفتن منظم در معرض رایحههای متعدد یا غنیسازی بویایی، در افزایش تواناییهای شناختی در افراد مسنتر نویدبخش بوده است. با این حال، همه مطالعات به نتایج ثابتی نرسیدهاند. یک مطالعه جدید نشان داد که استفاده از روغنهای ضروری آروماتراپی مانند اسطوخودوس و گل رز باعث افزایش یادآوری کلمات در شب میشود. این یافته ها نشان میدهد که غنیسازی بویایی ممکن است یک رویکرد کم هزینه برای کاهش اختلالات عصبی در افراد مسن باشد.
برخی از تحقیقات نشان میدهند که قرار گرفتن منظم در معرض چندین رایحه یا عطر – عملی که به عنوان غنیسازی بویایی شناخته میشود – میتواند اثرات مفیدی بر تواناییهای شناختی در افراد مسن داشته باشد.
در یک مطالعه بالینی جدید، محققان دانشگاه کالیفرنیا بررسی کردند که آیا یک رژیم آروماتراپی شبانه به مدت شش ماه میتواند مهارتهای شناختی را در افراد مسن بهبود بخشد یا خیر؟
آنها بهبودهای قابل توجهی در یادآوری فهرست کلمات و همچنین بهبود عملکرد بخشی از مغز به نام فاسیکلوس غیرسینات چپ پس از غنیسازی بویایی با روغنهای آروماتراپی را مشاهده کردند.
7 رایحه مختلف برای آروماتراپی
برای این مطالعه، محققان 43 شرکتکننده در رده سنی 60 تا 85 سال را که از سلامت عمومی و شناخت سالم برخوردار بودند، انتخاب کردند.
شرکت کنندگان به طور تصادفی در دو گروه قرار گرفتند. گروه آزمایش، متشکل از 20 نفر، هر شب در معرض روغنهای ضروری قرار گرفتند. در همین حال، گروه کنترل، متشکل از 23 شرکت کننده، در معرض مقادیر کمی قرار گرفتند.
به مدت شش ماه، شرکتکنندگان با استفاده از پخشکننده عطر نبولایز، هر شب به مدت دو ساعت در معرض غلظتهای بالاتر یا کمتر اسانسها قرار گرفتند.
پخش کننده از طریق هفت رایحه مختلف که به صورت هفتگی تعویض میشد فضا را آغشته به عطر میکرد. رایحهها شامل گل رز، پرتقال، اکالیپتوس، لیمو، نعناع فلفلی، رزماری و اسطوخودوس بودند.
آنها دریافتند که در مقایسه با گروه کنترل، شرکتکنندگان در گروه غنیسازی بویایی، 226 درصد بهبود عملکرد خود را در آزمون یادگیری کلامی شنوایی نشان دادند.
محققان به این نتیجه رسیدند که حداقل غنیسازی بویایی با استفاده از پخش کننده بو در شب به طور قابل توجهی حافظه کلامی و یکپارچگی یک مسیر مغزی خاص را بهبود میبخشد.
نویسندگان در مقاله نوشتند: “بنابراین ممکن است بهتر باشد که غنیسازی بویایی را به عنوان یک برنامه بهداشت عمومی کم هزینه برای کاهش خطرات عصبی در افراد مسن شروع کنیم. “
آیا بوها حافظه را تقویت میکنند؟
به عنوان مثال در مطالعهای در سال 2018، بزرگسالانی که دو بار در روز به مدت پنج ماه غنیسازی بویایی را با چهار ماده معطر اسانس تجربه کردند، عملکرد بویایی و عملکرد کلامی را به طور قابلتوجهی بهبود بخشیدند و علائم افسردگی را در مقایسه با افراد کنترلی که به جای آن پازلهای سودوکو را حل میکردند کاهش دادند.
با این حال، همه مطالعات غنی سازی بویایی نتایج مطلوب را به دست نیاوردهاند. مطالعهای که در سال ۲۰۲۲ انجام شد، بهبود حافظه را در افراد مسنتر مبتلا به اختلالات شناختی خفیف پس از قرار گرفتن کوتاه مدت در معرض چندین بو، دو بار در روز به مدت چهار ماه، پیدا نکرد.
وی افزود: حس بویایی تنها حسی است که دسترسی مستقیم به مراکز حافظه مغز دارد و آروماتراپی روش خوبی برای تحریک این مراکز با کمی تلاش است.
آیا باید از روغن های آروماتراپی در شب استفاده کنم؟
دکتر ماس خاطرنشان کرد که از 12 معیار شناختی که آنها تجزیه و تحلیل کردند، تنها یکی تفاوت قابل توجهی ایجاد کرد. بنابراین اگرچه تأثیر زیادی برای آن متغیر خاص یافت شد، پاسخ متوسط بالقوه بیش از 226 درصد بهبود ممکن است به دست بیاید.
به طور کلی، دکتر ماس معتقد است که “استفاده از رایحه درمانی برای چند ساعت در شب چیزی است که ارزش امتحان کردن دارد؛ زیرا میتواند به کیفیت خواب و همچنین حافظه بالقوه کمک کند.”