آیا اتصال دائمی لپ تاپ به شارژر و برق، به سیستم شما آسیب میرساند؟
لپتاپها اغلب بخش بزرگی از زندگی خود را در خانه میگذرانند. اکثر کاربران لپتاپ خود را به سوکت خانه متصل میکنند، زیرا در این صورت اصلاً نیازی به شارژ مجدد به دلیل تخلیه باتری نیست. در محل کار افراد هم دقیقا همین اتفاق میافتد. بنابراین، کامپیوتر قابل حمل به طور ناگهانی نقش یک کامپیوتر رومیزی را بدون اینکه واقعاً برای آن طراحی شده باشد، ایفا میکند.
امروزه باتری لپتاپها به طور فزایندهای در محفظه خاصی قرار میگیرند و به این راحتی نمیتوان آنها را تعویض کرد. بنابراین به سرعت این سوال مطرح میشود: آیا این شارژ مداوم به باتری آسیب میزند یا عمر آن را کاهش میدهد؟ ما در ادامه این مطلب رسانه مدیاتی جواب این سوال را میدهیم.
آیا شارژ مداوم به لپتاپ آسیب میزند؟
برای مدلهای قدیمیتر لپتاپ، میتوان به این سؤال به طور واضح و مختصر پاسخ داد: بله.
برای رایانههای همراه بسیار قدیمی، اتصال دائمی آنها به پریز برق اصلا ایده خوبی نیست. به این دلیل که باتریهای لپتاپهای ابتدایی قدیمی هستند و در طول عمر خود دچار فرسودگی شدهاند، خطر شارژ بیش از حد وجود دارد.
با این حال، در مدلهای جدیدتر، این موضوع اهمیت کمتری دارد چرا که باتریهای انعطافپذیر و نرمافزارهای پیچیده، دستگاه ذخیرهسازی انرژی را در برابر آسیبهای فوری ناشی از شارژ دائم محافظت میکنند. فرآیندهای شارژ به موقع متوقف میشوند و به اصطلاح شارژ قطرهای تضمین میکند که باتریهای مدرن به محض اینکه حتی اندکی تخلیه میشوند، در شارژ کامل با حداقل نوسانات انرژی نگه داشته میشوند. لپتاپهای نسل جدید، دیگر جریان مورد نیاز خود را از باتری نمیگیرند، بلکه جریان منحرف شده و مستقیماً از برق اصلی گرفته میشود.
پس با این اوصاف همه چیز خوب است؟ متاسفانه باید بگوییم خیر. علیرغم چنین عملکردهای محافظتی، باتری هایی که به طور دائم به برق متصل هستند در معرض دو خطر مزمن هستند: ولتاژ و گرمای بیش از حد.
بیایید با مهمترین این دو مشکل شروع کنیم؛ یعنی ولتاژ بالا. تحمیل بر روی باتری نه به اندازه جریان منظم جریان، بلکه بیشتر از وضعیت شارژ آن است. زیرا با هر درصد شارژ باتری، ولتاژ در واحد ذخیرهسازی انرژی نیز افزایش مییابد و این بر پیری شیمیایی آن تأثیر میگذارد.
اگرچه این پیری در هر باتری اتفاق میافتد، اما در ولتاژهای بالا یا پایین (یعنی در سطوح باتری بسیار بالا یا بسیار پایین) سریعتر است. پنجره انرژی توصیه شده با حداقل سایش برای باتریهای لیتیومی بین 30 تا 70 درصد حداکثر شارژ آنها است. اگر دستگاهها همیشه به برق وصل باشند، باتری در بالاترین سطح انرژی قرار میگیرد و این به معنای استرس برای قطعه اصلی است.
و اما مشکل شماره دو: گرما. گرمای بیش از حد نیز فرسودگی دستگاه ذخیره انرژی را تسریع میکند. حتی بدون استفاده فعال، باتریهای لیتیومی به مرور زمان شارژ خود را از دست میدهند. اگر دستگاهها به برق وصل شوند، چنین تلفات شارژی بلافاصله جبران میشود و باتری با میکرو شارژهای معمولی گرم میشود. این امر فرسودگی و پارگی آن را تسریع میکند و عملکرد آن نیز میتواند آسیب ببیند. در حین استفاده فعال از لپتاپ، دمای بدنه و در نتیجه باتری، حتی بیشتر از قبل هم میشود.
با این وجود، ما توصیه نمیکنیم که دائماً لپتاپها را در خانه وصل و جدا کنید تا باتری در پنجره شارژ بهینه بین 30 تا 70 درصد بماند و از سوی دیگر، باتری باید دائما در حال شارژ یا دشارژ شدن باشد، یعنی به طور فعال کار کند که ممکن است سخت تر از حفظ حداکثر ظرفیت باشد.
باتریهای لیتیوم یونی معمولاً بین 500 تا 1000 چرخه شارژ را تحمل میکنند و پس از آن روند افزایش پیری آشکار میشود، یعنی ظرفیت کاهش مییابد. بنابراین بهتر است این چرخههای شارژ محدود را برای استفاده از تلفن همراه در زمانی که هیچ پریز برقی در دسترس نیست ذخیره کنید. امروزه شما گزینههای معقول دیگری نیز برای محافظت و حفظ باتری دارید.
کارهایی که برای محافظت از باتری لپتاپ میتوانید انجام دهید.
مراقبت از باتری لپ تاپ چندان پیچیده نیست. برای افزایش طول عمر دستگاه ذخیره انرژی خود میتوانید موارد زیر را انجام دهید.
- باتری را خارج کنید (اگر میتوانید). اگر باتری به طور دائم نصب نشده باشد، بهترین روش برای محافظت از دستگاه ذخیره انرژی تحت استرس این است: وقتی دستگاه به پریز برق وصل است، به سادگی قطعه را از محفظه خارج کنید (اما ابتدا آن را خاموش کنید!). هنگام انجام این کار، به میزان شارژ صحیح نیز توجه کنید؛ برای ذخیرهسازی، شارژ 70 درصد بهینه است.
- از شارژ هوشمند در ویندوز استفاده کنید: با لپتاپهای مدرن، میتوانید باتری خود را در ویندوز 10 و ویندوز 11 با این عملکرد بسیار خوب انجام دهید. حداکثر ظرفیت باتری به طور موقت مجدداً تعریف شده است: به حدود 80 درصد حداکثر واقعی. به این ترتیب، باتری همیشه در یک پنجره انرژی سالم باقی میماند، حتی زمانی که اتصال برق فعال است.
- بلافاصله باتری را شارژ نکنید: اگر در حین استفاده از لپتاپ فقط کمی باتری را خالی کردهاید، نیازی به شارژ فوری آن ندارید. به یاد داشته باشید که باتری بین 30 تا 70 درصد شارژ خود، بهترین کارکرد خود را دارد.
- از خربداری قطعات ارزان قیمت خودداری کنید: هنگام خرید کابلهای شارژ و آداپتورها، خسیس نشوید. ارزانترین دستگاهها وعده صرفهجویی در پول را میدهند، اما اغلب دارای کنترل شارژ ضعیف یا مدار ارزان هستند.
- از دمای خیلی زیاد یا خیلی پایین اجتناب کنید: چه در لپتاپ، مکبوک یا گوشیهای هوشمند، باتریهای لیتیومی در دمای ۱۰- تا ۴۰+ درجه سانتیگراد بهترین عملکرد را دارند. بنابراین نور مستقیم خورشید به خصوص در تابستان بسیار مضر است. همچنین باید از شارژ کردن باتریها در زمانی که بسیار گرم یا بسیار سرد هستند خودداری کنید.