تکنولوژی های نوین در حوزه انرژی های تجدیدپذیر
به گزارش رسانه مدیاتی، منابع انرژی تجدیدپذیر نوظهور، شامل فناوریهای پیشرفته خورشیدی، انرژی دریایی و راهحلهای نوآورانه انرژی زیستی، در تحقق اهداف توسعه پایدار سازمان ملل (SDGs) ضروری است. این منابع در پرداختن به انواع چالشهای زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی نقش اساسی دارند و ماهیت به هم پیوسته این اهداف جهانی را برجسته میکنند.
یکی از SDGهای اولیه مورد توجه این منابع انرژی تجدیدپذیر، SDG 7 است که هدف آن انرژی مقرون به صرفه و پاک است. این فناوریها با فراهم کردن دسترسی به انرژی مقرون به صرفه، قابل اعتماد، پایدار و مدرن، به پر کردن شکاف انرژی به ویژه در کشورهای توسعه نیافته و در حال توسعه کمک میکنند. به عنوان مثال، فناوریهای پیشرفته خورشیدی، نیروی خورشید را به طور موثرتری مهار میکنند و به طور فزایندهای مقرون به صرفه میشوند و انرژی خورشیدی را برای جمعیت وسیعتری قابل دسترستر میکنند.
به طور مشابه، انرژی دریایی که از امواج اقیانوس، جزر و مد و شیبهای حرارتی به دست میآید، منبع وسیع و تا حد زیادی دست نخورده انرژی پاک را ارائه میدهد. راهحلهای نوآورانه انرژی زیستی، که مواد آلی را به برق، گرما یا سوختهای زیستی تبدیل میکنند، به ترکیب انرژی متنوعتر و پایدارتر کمک میکنند.
علاوه بر این، این منابع انرژی تجدیدپذیر به طور مستقیم به SDG 13 کمک میکنند که تاکید بر آب و هوا دارد. با کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی، آنها به طور قابل توجهی انتشار گازهای گلخانهای را کاهش میدهند که عامل اصلی گرم شدن کره زمین و تغییرات آب و هوایی است. تغییر به سمت انرژیهای تجدیدپذیر نه تنها انتشار گازهای گلخانهای را محدود میکند، بلکه زیرساخت انرژی انعطافپذیرتر و سازگارتر را تقویت میکند که قادر به مقاومت در برابر خطرات مرتبط با آب و هوا است.
توسعه و اجرای این فناوریهای انرژی پاک همچنین از SDG 9 پشتیبانی میکند که بر صنعت، نوآوری و زیرساخت تمرکز دارد. پیشرفت فناوریهای انرژیهای تجدیدپذیر باعث نوآوری در بخشهای مختلف از جمله علم مواد، مهندسی و فناوریهای دیجیتال میشود. این نوآوری باعث رشد اقتصادی میشود و به ایجاد زیرساختهای انعطافپذیر کمک میکند که برای صنعتی شدن پایدار ضروری است.
از نظر مزایای اقتصادی، این منابع انرژی تجدیدپذیر با SDG 8 همسو هستند که کار شایسته و رشد اقتصادی را ترویج میکند. بخش انرژیهای تجدیدپذیر یک فرصت شغلی قابل توجه است که طیف وسیعی از فرصتهای شغلی را در تحقیق و توسعه، تولید، نصب و نگهداری ارائه میدهد. این مشاغل نه تنها به رشد اقتصادی کمک میکنند، بلکه از توسعه جامعه حمایت و به کاهش فقر کمک میکنند.
علاوه بر این، گسترش انرژیهای تجدیدپذیر میتواند نقشی حیاتی در پرداختن به SDG 10، که هدف آن کاهش نابرابریها است، ایفا کند. دسترسی به انرژی پاک و مقرون به صرفه میتواند زندگی را به ویژه در مناطق دورافتاده و کم برخوردار تغییر دهد. این مسئله میتواند استانداردهای زندگی و نتایج آموزشی و بهداشتی را بهبود بخشد و نیز اقتصاد محلی را تقویت کند، در نتیجه نابرابری را در داخل و بین کشورها کاهش دهد.
بیشتر بخوانید: تحولات بازی های ویدیویی: روندها و تغییرات جدید
تکثیر منابع نوظهور انرژی تجدیدپذیر فقط در مورد انتقال به ترکیب انرژی پاکتر نیست. اساساً در مورد پرورش آیندهای پایدار، عادلانه و مرفه برای همه است. این فناوریها در دستیابی به اهداف توسعه پایدار نقش اساسی دارند و منعکسکننده مزایای چندوجهی آنها هستند که حفاظت از محیط زیست، رشد اقتصادی، شمول اجتماعی و نوآوری را در بر میگیرد. به این ترتیب، فشار جهانی به سمت انرژیهای تجدیدپذیر گامی حیاتی در مسیر دستیابی به توسعه پایدار در سراسر جهان است.
لنزهای بادی
بر اساس گزارش سالانه انجمن جهانی انرژی بادی، در پایان سال 2009، ظرفیت جهانی مولدهای برق بادی به 159.2 گیگاوات رسید که 340 TWh در سال (معادل حدود 2 درصد مصرف برق در سراسر جهان) تولید میکرد. بیشتر افزایش بالقوه در انرژیهای تجدیدپذیر در سراسر جهان میتواند از باد حاصل شود، اما باید سرمایهگذاریهای قابل توجهی انجام شود، از جمله در مزارع بادی فراساحلی.
برای رویارویی با موقعیتهای مختلف اجتماعی، هواشناسی و توپوگرافی، فناوری باد در طول سالها پیشرفت زیادی کرده است. مراحل قابل توجه رشد اندازه روتورها است که اجازه میدهد حجم بیشتری از الکتریسیته تولید شود. نصب توربینهای با سرعت متغیر با روتورهایی که قابلیت جابجایی را دارند، سرعت باد را افزایش و کاهش میدهد و در نتیجه نوسانات برق و آلودگی صوتی را کاهش میدهد. ساخت توربینهای شناور فراساحلی برای مهار بادهای مداوم و قوی به کار میروند، که برخی از آنها اکنون در مرحله آزمایشی هستند و قادر به تولید 5.0 مگاوات برق هستند.
در نمایشگاه یوکوهاما، یکی از قابل توجهترین پیشرفتها در فناوری باد، لنز باد بوده است. این نام از عدسی ذرهبین گرفته شده است زیرا به همان روشی که ذرهبین میتواند نور خورشید را تشدید کند، عدسیهای باد نیز جریان باد را متمرکز میکنند. ساختار عدسی باد نسبتا ساده است. یک حلقه بزرگ به نام دیفیوزر لبهدار، وزش باد را تشدید میکند تا توربین واقع در مرکز را بچرخاند.
آزمایشهای راستیآزمایی نشان میدهد که توربینهای لنز بادی سه برابر بیشتر از توربینهای بدون حلقه برق تولید میکنند. به گفته پروفسور یوجی اوهیا از دانشگاه کیوشو، حتی یک نسیم ملایم نیز میتواند چرخش توربینها را به میزان قابل توجهی تسریع کند. تیغههای با عرض 2.5 متر میتوانند با سرعت باد 5 متر در ثانیه، مقدار کافی برق را برای تامین انرژی یک خانوار متوسط فراهم کنند.
لنزهای بادی، با توجه به کارایی خود، میتوانند اندازه توربینهای بادی را کوچک کرده و در نتیجه هزینههای ساخت و ساز را کاهش دهند. آنها همچنین میتوانند به بهبود ایمنی، کاهش آلودگی صوتی کمک کنند و بنابراین فناوری را در محیطهای شهری قابل دسترستر کنند.