تحولات و نوآوری های جدید در حوزه اینترنت اشیا و اتصالات هوشمند
به گزارش رسانه مدیاتی، اینترنت اشیا (IoT) به سرعت در حال افزایش است و به بخشی جداییناپذیر از زندگی مدرن، به ویژه در تولید، تدارکات و سایر بخشهای صنعتی تبدیل میشود. با این حال، آخرین نوآوریها احتمالاً توسعه اینترنت اشیا را ضروریتر خواهند کرد. در این مطلب نگاهی دقیقتر به روندها و نوآوریهای کلیدی اینترنت اشیا خواهیم داشت.
مقدمهای بر توسعه اینترنت اشیا
در سال 1999، کوین اشتون، دانشمند کامپیوتر، اصطلاح «اینترنت اشیا» را ابداع کرد. زمانی که در پراکتر اند گمبل بود، پیشنهاد استفاده از تراشههای RFID روی محصولات را برای ردیابی در زنجیره تأمین ارائه کرد. اشتون به طرز هوشمندانهای کلمه اصلی «اینترنت» را در برنامه خود قرار داد و این عبارت ماندگار شد.
توسعه اینترنت اشیاء فرآیند اتصال کامپیوترها، لوازم الکترونیکی، حسگرها و ماشین آلات فیزیکی برای ارائه یک دید متمرکز از نحوه عملکرد چیزها است. این مسئله شامل ترکیب نرمافزار و سختافزار برای جمعآوری دادهها و کنترل دستگاهها است.
به عنوان مثال، راهحلهای اینترنت اشیا به شما امکان میدهند از راه دور بر تجهیزات فیزیکی، مانند ماشینآلات در کارخانه یا تجهیزات در یک بیمارستان نظارت کنید. همچنین بسیاری از محصولات مصرفکننده اینترنت اشیا از جمله کلیدهای چراغ هوشمند، قفلهای هوشمند و دوربینهای زنگ در وجود دارد.
روند توسعه اینترنت اشیا
توسعه اینترنت اشیا بیش از 15 سال است که توجه سرمایهگذاران و مردم را به خود جلب کرده است. در حالی که بسیاری از نوآوریهای IoT هیجانانگیز در این مسیر رخ دادهاند، با سرعت سریع رشد فناوری، بهترین پیشرفتها هنوز در راه است. برخی از روندهای کلیدی اینترنت اشیا را که در سال 2023 و پس از آن رخ دادهاند، در ادامه خواهید دید.
پذیرش محاسبات لبه
توسعهدهندگان اینترنت اشیا در سال 2023 شاهد افزایش درخواستها برای محاسبات لبه بودند. رایانش لبه یک مدل محاسباتی است که شامل پردازش دادهها به صورت محلی در دستگاهها به جای یک برنامه جداگانه است. این مدل میتواند تاخیر شبکه را کاهش دهد و زمان پاسخگویی را بهبود بخشد.
محاسبات لبه در لبه بیرونی شبکه اتفاق میافتد، که تقاضا برای سرورها و نرمافزار پردازش دادهها را کاهش میدهد. همچنین مصرف پهنای باند را کاهش میدهد و به سازمانها اجازه میدهد تا از منابع ابری به طور موثرتری استفاده کنند.
محاسبات لبه مخصوصاً برای پروژههای اینترنت اشیا که به تأخیر کم و قابلیت اطمینان بیشتر نیاز دارند، مانند اتوماسیون صنعتی، سیستمهای مراقبتهای بهداشتی و وسایل نقلیه خودران، مهم است.
بیشتر بخوانید: تکنولوژی های نوین در حوزه انرژی های تجدیدپذیر
افزایش اتکا به هوش مصنوعی و یادگیری ماشین
بسیاری از سیستمهای اینترنت اشیا در حال حاضر از هوش مصنوعی (AI) و یادگیری ماشینی برای خودکارسازی وظایف مختلف استفاده میکنند. میتوانید انتظار داشته باشید که پروژههای بیشتری در سالهای آینده به این فناوریها تکیه کنند.
فناوریهای هوش مصنوعی و یادگیری ماشین، امکان تجزیه و تحلیل دادهها و تصمیمگیری سریعتر را فراهم میکنند. نرمافزار هوش مصنوعی به راحتی میتواند حجم وسیعی از دادههای جمعآوری شده از حسگرهای اینترنت اشیا را در زمان واقعی تجزیه و تحلیل کند.
هوش مصنوعی و ابزارهای یادگیری ماشین همچنین میتوانند از فناوری دوقلو دیجیتال برای آزمایش و تجزیه و تحلیل راه حلهای بالقوه برای مشکلات دنیای واقعی استفاده کنند. دوقلو دیجیتال یک کپی دیجیتالی از یک شی یا فرآیند فیزیکی است. با استفاده از یادگیری ماشین، نرمافزار میتواند سناریوهای مختلف را برای رسیدن به کارآمدترین راه حل آزمایش کند.
ویژگیهای امنیتی پیشرفته
اینترنت اشیا به شبکهای از دستگاههای متصل متکی است. با افزایش تعداد دستگاههای متصل، خطر مسائل امنیتی سایبری و تعداد جرایم سایبری نیز افزایش مییابد. این باید منجر به افزایش تمرکز بر ایمنسازی دستگاههای اینترنت اشیا شود.
یکی از راه حلهای بالقوه امنیت اینترنت اشیا شامل استفاده از فناوری بلاک چین است. ماهیت غیرمتمرکز سیستمهای بلاک چین، برخی از آسیبپذیریهایی را که سیستمهای بسته با آن مواجه هستند، از جمله خطر دستکاری، از بین میبرد. با یک سیستم بلاک چین، هیچ نقطه آسیبپذیری واحدی وجود ندارد.
توسعهدهندگان اینترنت اشیا همچنین در حال ایجاد راه حلهای امنیتی مدیریت شده هستند که به طور خاص برای سیستمهای اینترنت اشیا طراحی شدهاند. امنیت IoT مدیریت شده شامل نظارت بر شبکهها و دستگاهها برای هرگونه فعالیت مشکوک است که به کاهش خطر حملات سایبری کمک میکند.
پذیرش بیشتر شبکههای 5G
بسیاری از دستگاههای اینترنت اشیا با استفاده از شبکههای بیسیم متصل میشوند. فناوری 5G سریعترین سرعتهای موجود را برای شبکههای بیسیم ارائه میدهد. استفاده از فناوری 5G میتواند به کاهش تأخیر و بهبود اتصال سنسورها و تجهیزات اینترنت اشیا کمک کند.
با توجه به افزایش بالقوه سرعت و عملکرد، میتوانید انتظار داشته باشید که مناطق بیشتری شبکههای 5G را پیادهسازی کنند. تغییر به 5G میتواند دستگاههای بیشتری را در خود جای دهد و از تنگناهای احتمالی یا مشکلات اتصال جلوگیری کند.
اتخاذ یک شبکه سریعتر همچنین میتواند منجر به نوآوریهای بیشتر در اینترنت اشیا شود. توسعهدهندگان میتوانند از مزایای شبکه برای توسعه سیستمهای IoT پاسخگو و قابل اعتمادتر استفاده کنند.
افزایش تمرکز بر پایداری
پایداری ممکن است به موضوع اصلی توسعه اینترنت اشیا تبدیل شود. شهرهای بیشتری نیز در حال بررسی شیوههای پایداری هستند که به دستگاههای IoT متکی هستند، مانند مدیریت منابع هوشمند. بسیاری از مناطق شهری از حسگرهای اینترنت اشیا برای بهبود کارایی خدمات و خدمات جمعآوری زباله استفاده میکنند.