نحوه محاسبه مالیات مشاغل مختلف به چه صورت است؟
به گزارش رسانه مدیاتی، همانطور که میدانید، مالیات یک هزینه اجباری است که توسط یک سازمان دولتی به منظور تأمین هزینههای مختلف عمومی یا هزینههای دولت، دریافت میشود. برای پرداخت و مشخص کردن میزان مالیات هر چیزی، قانون مشخصی وجود دارد که طبق آن عمل میشود. اکثریت کشورها از مردم مالیات دریافت میکنند و کمتر کشوری وجود دارد که چنین سیستمی نداشته باشد. در این مطلب چگونگی محاسبه مالیات مشاغل مختلف در ایران را توضیح خواهیم داد.
مالیات بر درآمد مشاغل
مالیات هم انواع مختلفی دارد که مالیات بر درآمد یکی از انواع مالیاتهایی است که تمامی مشاغل و اصناف ملزم به پرداخت آن هستند. خود مالیات مشاغل نیز یکی از انواع مالیات بر درآمد است که از جمله مالیاتهای مستقیم محسوب میشود.
صاحبان مشاغل در واقع افرادی هستند که صاحب شغلی هستند و در یک صنف خاص فعالیت میکنند. این نوع از مالیات برای همه صاحبان مشاغل و کسبه تعلق وجود دارد. به طور خلاصه اگر بخواهیم بگوییم، بخشی از درآمد کسب و کارها و مشاغل باید به عنوان مالیات به دولت پرداخت شود.
هر کسب و کاری ممکن است مشمول قانون مالیات بر درآمد مشاغل قرار گیرد اما برای تشخیص این موضوع چه باید کرد؟ در چنین شرایطی لازم است گزارشهای مالی و یا اظهارنامه مربوطه به سازمان مالیاتی ارائه شود تا اداره مالیات درباره مالیاتی که یک کاسب باید پرداخت کند، اظهار نظر کند.
پرداخت مالیات مودیان خارج از کشور
مالیات مودیانی که در خارج از ایران هستند یا مؤسسات و شرکتهایی که مرکز اصلی آنها در خارج از کشور است اما نمایندهای در ایران دارند، بر عهده نماینده آنهاست.
لازم به ذکر است که صاحبین مشاغل باید تا چهار ماه بعد از تاریخ شروع کار، کسب و کارشان را به صورت مکتوب به اداره امور مالیاتی محل اعلام کنند. با انجام این کار از همه تسهیلات و معافیتهای مالیاتی بهرهمند میشوند و درگیر 10 درصد جریمه نیز نمیشوند.
سامانه استعلام مالیات مشاغل
شاید برایتان سوال شده باشد که از کجا باید فهمید که میزان بدهی مالیاتی چقدر است؟ برای استعلام بدهی مالیاتی خود باید در سامانه عملیات الکترونیکی مالیاتی سازمان امور مالیاتی کشور ثبت نام کنید. با ثبت نام در این سامانه به سوابق پروندههای مالیاتی خود دسترسی پیدا میکنید. همچنین میتوانید با مراجعه به سایت https://my.tax.gov.ir از میزان بدهی مالیاتی و نیز ممنوعالخروجی خود مطلع شوید. همچنین با استفاده از همین سامانه میتوانید اعتراضات و شکایات مالی خود را نیز ثبت کنید. تا از سمت اداره امور مالیات رسیدگی شود.
بیشتر بخوانید: 5 هدفون برتر بیسیم open-ear در سال 2024
نحوه محاسبه مالیات بر درآمد مشاغل در سال 1402
حتما این سوال برای شما هم مطرح شده که نرخ مالیات بر درآمد مشاغل چند درصد است و اصلا چگونه محاسبه میشود؟
در این ارتباط باید به ماده 131 مراجعه کرد. این نرخ پلکانی است و بر اساس درآمدتان، مالیات شما 15، 20 یا 25 درصد خواهد بود. محاسبه مالیات مشاغل بر اساس نرخ ماده 131 به این شکل انجام میشود.
- تا 200 میلیون تومان اول درآمد، مشمول مالیات نرخ 15 درصد
- تا 200 میلیون تومان دوم درآمد، مشمول مالیات نرخ 20 درصد
- باقیمانده درآمد مشمول مالیات با نرخ 25 درصد
چگونه میتوان از مالیات معاف شد؟
قانونی وجود دارد که طی آن به ازای هر 10% افزایش درآمد نسبت به سال گذشته همان کسب و کار، 1 تا 5 درصد ار نرخ مالیاتی کم میشود. اما دقت داشته باشید برای اینکه مشمول این تبصره شوید، حتما باید بدهی مالیاتی سال گذشته خود را تسویه کرده باشید و اظهارنامه مالیاتی مربوطه را در زمان تعیین شده از سمت سازمان امور مالیاتی ارائه کرده باشید. علاوه بر این اگر به مدت 3 سال مداوم مالیات خود را به موقع پرداخت کرده باشید و خوش حساب باشید، به عنوان تشویق مبلغی از میزان مالیات کم یا به شخص بازگردانده خواهد شد. جدای از این برخی از کسب و کارها و کارآفرینان چون تولیدکنندگان صنایع دستی، ممکن است معاف از مالیات شوند.