میزان مالیات مشاغل مختلف چقدر است؟
در مطلب گذشته رسانه مدیاتی درباره نحوه محاسبه مالیات مشاغل توضیحاتی دادیم. در این مطلب میخواهیم ببینیم که هر شغلی چه میزان مالیات دارد. با ما همراه باشید.
انواع مشاغل مشمول مالیات بر درآمد
صاحبان مشاغل از نظر وظایفی که در قبال اداره امور مالیاتی دارند شامل سه گروه میشوند. اولین عامل در محاسبه مالیات مشاغل، گروه شغلی است که کسب و کار آنها متعلق به آن است. سازمان امور مالیاتی، اشخاص حقیقی صاحبان مشاغل را به سه دسته تقسیم میکند:
بیشتر بخوانید: نحوه محاسبه مالیات مشاغل مختلف به چه صورت است؟
گروه اول: مشاغلی با درآمد بالای 150 میلیارد ریال جزء این گروه هستند. با این حال برخی مشاغل اعلامی از سوی سازمان امور مالیاتی فارغ از میزان فعالیت و درآمد، در این گروه قرار میگیرند یعنی حتی با درآمد صفر نیز در گروه اول قرار میگیرند. ازجمله این مشاغل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تمامیواردکنندگان و صادرکنندگان
- مالکان کارخانهها و واحدهای تولیدی (به شرط داشتن پروانه بهرهبرداری معادن از وزارتخانه)
- صاحبان هتلهای سه ستاره و بالاتر
- صاحبین بیمارستانها، زایشگاهها، درمانگاهها، کلینیکهای تخصصی
- مشاغل صرافی
- صاحبین فروشگاههای زنجیرهای (با مجوز فعالیت از وزارتخانه و یا مراجع ذیربط)
- صاحب موسسات حسابرسی، حسابداری و دفترداری
- ارائهدهندگان خدمات مالی، خدمات مدیریتی، مشاورهای، انفورماتیک و طراحی سیستم
- صاحبین موسسات حمل و نقل موتوری، زمینی، دریایی و هوایی(به اشکال مسافری یا باربری)
گروه دوم: مشاغلی با درآمد بین 50 تا 150 میلیارد ریال است. در واقع سایر صاحبان مشاغل که درآمد ابزاری آنها بر اساس اظهارنامه مالیات مشاغل دو سال آخر بین 50 تا 150 میلیارد ریال است در این دسته جای میگیرند.
گروه سوم: صاحبین مشاغلی که در گروههای اول و دوم قرار نمیگیرند جزو این گروه محسوب میشوند که در واقع کمتر از 50 میلیارد ریال درآمد آنها بوده است. صاحبان مشاغل تازه تاسیس نیز تا 3 سال اول جزء این گروه به حساب میآیند.
روند مالیاتی گروه دوم و سوم سادهتر از گروه اول است و به نسبت درآمد کمتری که دارند مشمول تکالیف مالیاتی کمتری نیز هستند. حتی این مشاغل با استفاده از تبصره ماده 100 قانون مالیاتهای مستقیم، میتوانند اظهارنامه مالیاتی ارائه نکنند و با پر نمودن فرم تبصره 100، درآمد و سود خود را اعلام و مالیات خود را پرداخت نمایند. با این توضیحات، گروه اول روند پیچیدهتر و به مراتب سختگیرانهتری دارد و درواقع روند مالیاتی این گروه بسیار شبیه به شرکتها بوده و تابع آن قواعد خاص میباشد.
همانطور که در تصویر زیر مشاهده میکنید، بر اساس قانون بودجه سال 1403 سقف معافیت مالیاتی حقوق بگیران 12 میلیون تومان در ماه تعیین شده است و از 12 تا 16.5 میلیون تومان مالیات 10 درصدی اخذ میشود.
معمولا سازمان امور مالیاتی تا پایان دی ماه هر سال، فهرست مشاغل افزوده شده به گروه اول بر اساس نوع فعالیت را تهیه و اعلام میکند.