رسانه مدیاتی – گزارش هایی که به تازگی منتشر شده است نشان می دهد روند نزولی در بازار سرمایه در هفتههای اخیر باعث شده بود شاخص کل که توانسته بود یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحد را هم فتح کند، روز گذشته تا یک میلیون و ۵۰۱ هزار واحد کاهش یابد اما امروز این شاخص با ۲۰۰۰ واحد افزایش توانست این کانال را حفظ کند.
افزایش نسبی شاخص بورس تهران
شاخص کل بورس امروز با ۲۷۴۱ واحد افزایش در رقم یک میلیون و ۵۰۴ هزار واحد ایستاد. این در حالیست که شاخص کل با معیار هم وزن ۳۸۸ واحد کاهش یافت و به رقم ۴۱۷ هزار و ۲۹۵ واحد رسید. در این بازار ۳۹۲ هزار معامله به ارزش ۳۹ هزار و ۳۸۲ میلیارد ریال انجام شد. پالایش نفت اصفهان، پتروشیمی نوری، کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، پتروشیمی بوعلی، پالایش نفت بندرعباس و بانک نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر مثبت و در مقابل پتروشیمی پارس نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر منفی را روی بورس گذاشت. در آن سوی بازار سرمایه شاخص کل فرابورس دو واحد افزایش یافت و رقم ۲۰ هزار و ۳۰۵ واحد را ثبت کرد.
در این بازار ۲۲۴ هزار معامله انجام شد که ۱۲۴۳ میلیارد ریال ارزش داشت. پتروشیمی زاگرس، پتروشیمی تندگویان، بانک دی و صنعتی مینو نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر مثبت و در مقابل سنگ آهن گوهرزمین، سرمایه گذاری صباتامین و گروه توسعه مالی مهر آیندگان نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر منفی را روی فرابورس گذاشتند.
شریعتی با بیان اینکه بازار منتظر رخ دادن اتفاقاتی است، توضیح داد: حرکت شاخص کل بورس در هفته های اخیر از محدود یک میلیون و ۵۶۰ هزار واحد اغاز شد و تا محدوده یک میلیون و ۵۲۰ زهرا واحد افت پیدا کرد. شاخص هم وزن هم کمی افت داشت. اما حجم معاملات به عنوان دماسنج بازار سرمایه در دو سه هفته اخیر کاهش قابل توجهی داشته و از محدوه ۷ هزار میلیارد تومان که منجر به رشد بازار شده بود به ۵ هزار میلیارد تومان رسیده است. تقریبا در یک ماه اخیر سرانه خرید و فروش سهامداران به همدیگر نزدیک شده است و این باعث میشود بازار نه رشد قابل توجهی داشته باشد و نه افت قابل توجهی.
وی ادامه داد: در این شرایط محرک ها و منابع نقد باید از جاهای دیگر به بازار تزریق شود. یعنی چشم اندازی برای سرمایه گذاران بیرونی شکل بگیرد. بازار دوباره وارد وضعیت رکودی خود می شود. در این روزها شاهد هستیم که نهادهای زیرمجموعه های هلدینگ های بازنشستگی فروش خود را برایجبران هزینه های اداری و عمومی و جبرای کسری بودجه از بازار سرمایه تامین میکنند. تا زمانی هم که برجام شکل نگیرد تا خیال دولت از درامد بیرونی و پول های بلوکه شده راحت باشد این حس برای سرمایه گذاران وجود دارد که دولت ممکن است تغییراتی در ماده اولیه، نرخ های فروش و… شرکت ها اعمال کند. بازار تقریبا دو سال است که در این روزهای سال در محدوده یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد قرار دارد.
این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه مهم ترین نکته فاصله نرخ ارز نیمایی و بازار ازاد است، عنوان کرد: این موضوع برای سرمایه گذاران خوش یمن نیست. مخصوصا برای سهامدارانی به رشد دلار در بازار آزاد دل بسته بودند. درحالی که نرخ نیما روی شرکت های بورسی تاثیرگذار است و تا زمانی که بین نرخ نیما و نرخ ازاد فاصله وجود دارد باعث می شود شرکت ها نتوانند بازدهی قابل توجهی خلق کنند زیرا هزینه های عمومی شرکت ها با توجه به تورم رشد قابل توجهی داشته است اما ناچار هستند نرخ های فروش خود را چه به صورت دستوری و چه به عنوان تنها راه قانونی در محدوده ۲۵ هزار تومان که سامانه نیما است بفروشند.
شریعتی در ادامه با اشاره به قیمت ها در بازارهای جهانی اظهار کرد: بازار جهانی شرایط پیچیده ای پیدا کرده است. رفتار غربی ها در اوکراین قابل توجه است. روسیه عقب ننشسته است و با بالا و پایین کردن عرضه گاز، اروپا را به سمت انرژی زغال سنگ سوق دهد. رشد تورم و در عین حال رشد قیمت بهره در کشورهای توسعه یافته و غربی چشم انداز رکود تورمی را رقم زده است و کشورها تصمیم گرفتند به صورت از پیش تعیین شده وخودخواسته این رکورد را ایجاد کنند که قابلیت کنترل داشته باشد. این اطمینان برای اروپایی ها ایجاد شده که ممکن است جنگ روسیه و اوکراین ممکن ادامه دار باش و این اتفاق روی قیمت های جهانی تاثیرگذاشته است.
وی با بیان اینکه اگر محرک های بازار روند مثبتی داشته باشند، وضعیت بازار نیز رو به بهبود حرکت خواهد کرد، عنوان کرد: به نتیجه رسیدن توافق مهم ترین محرک است. همچنین واگذاری سایپا و ایران خودرو می تواند بو و رنگ متفاوتی به بازار بدهد. با توجه به اینکه در فصل مجامع قرار داریم، تقسیم DPS از سوی شرکت های بزرگ میتواند مرحکی باشد تا شاخص به یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحد برسد. رکود در بازار جهانی منجر به اصلاح صنعت کامودیتی می شود اما این اصلاح عمدتا برای محصولات مارجینال است و روی برخی محصولات مانند فولاد تاثیری ندارد.