هر آنچه که باید راجع به اجرا گذاشتن مهریه بدانید. (آموزش اجرا گذاشتن مهریه)
همانطور که همه شما میدانید، مهریه یکی از مسائلی است که صحبت آن پیش از عقد و در مراسمات سنتی چون خواستگاری مطرح است. از طرفی از سمت دین و قانون کشور ما حق طبیعی زن در ازدواج طلقی شده و معین کننده مقدار و نوع مهریه است. در نتیجه طلب مهریه هر زمانی بعد از جاری شدن عقد و نزدیکی، از سمت زن میتواند انجام شود. مهریه نیز انواع مختلفی دارد که در ادامه این مطلب رسانه مدیاتی به آنها و همچنین نحوه طلب و قوانین مربوط به آن اشاره خواهیم کرد.
انواع مهریه
به طور کل مهریه دو نوع است؛ عندالمطالبه یا عندالاستطاله.
در نوع اول در صورتی که مرد نتواند مهریه زن را پرداخت کند میتوان حکم جلب او را گرفت و یا او را ممنوعالخروج کرد. اما در نوع دوم هیچکدام از این مسائل وجود ندارد و تنها در صورتیکه مرد اموال خود را به اداره ثبت معرفی کرده باشد، میتوان آن را وصول کرد. در هر دو نوع این مهریهها یک نفر به عنوان ضامن میتواند در عقدنامه امضا کند.
این قوانین برای صیغههای موقت نیز صدق میکنند و افراد میتوانند از طریق مراجعه به دادگاه مهریه خود را به اجرا بگذارند. همچنین امکان مطالبه مهریه در طلاق توافقی نیز وجود دارد که باید در درخواست خود به عنوان بخشی از توافقنامه آن را ذکر کنند.
مهریه نیز میتواند از اموالی چون خانه و زمین گرفته تا سکه تمام بهار متفاوت باشد که هر کدام شیوه مطالبه مخصوص به خود را دارند.
برای مثال برای دریافت مال غیرمنقول باید حتما پلاک ثبتی و شماره قطعه ملک و زمین در سند ازدواج قید شده باشد؛ در غیر اینصورت در صورت ابهام ممکن است دقیقا همان ملک به شما تعلق نگیرد.
یا اگر مهریه وجه نقد باشد، برای مطالبه به نرخ روز محاسبه شده و مرد باید آن را پس از مطالبه توسط همسرش، پرداخت نماید. برای اطلاع از نحوه محاسبه مهریه به صورت وجه نقد نیز میتوانید با شماره ۱۲۹ تماس بگیرید.
و اما رایجترین مهریه در کشور ما سکه است. برای مطالبه سکه که میتواند تمام بهار آزادی، نیم سکه و ربع سکه باشد، خانم هم میتواند به دادگاه مراجعه کند هم به اداره ثبت. نکتهای که باید به آن توجه داشته باشد قانون جلب ۱۱۰ سکهایست. طبق این قانون زن میتواند هر مقدار سکه که میخواهد مهر کند، اما دادگاه فقط تا نپرداختن ۱۱۰ سکه حکم جلب مرد را صادر میکند و بیش از این مقدار با اینکه حق قانونی زن است و باید دریافت شود، ولی حکم جلبی در کار نیست.
البته دقت داشته باشید برخی اموال چون آذوقه غذایی، لوازم اولیه مورد نیاز زندگی، وسایل و کتابهای علمی فرد، منزل مسکونی که فرد در آن سکونت داشته و در حالت اعسار اوست، وسایل کار فرد و تلفن همراه فرد که با آن ارتباط برقرار میکند را نمیتوان مطالبه و توقیف کرد.
نحوه به اجرا گذاشتن مهریه
افراد میتوانند به دو شیوه مهریه خود را به اجرا بگذارند؛ از طریق اداره ثبت یا دادگاه. اصولا نتیجه گرفتن از طریق دادگاه سریعتر است اما هزینه آن بیشتر از اقدام از طریق اداره ثبت خواهد بود چرا که در دادگاه هزینهای بابت دادرسی دریافت خواهند کرد.
تنها در صورتی اقدام از طریق اداره ثبت بهتر است که یا قصد ممنوع الخروج کردن فرد را داشته باشید یا فرد دارای اموال قابل توقیف باشد.
متاسفانه در برخی شهرهای ایران مثل مشهد زن حق درخواست مهریه از طریق دادگاه را ندارد و حتما باید از طریق اداره ثبت اقدام کند که در واقع کاری بینتیجه برای وی خواهد بود و فقط در صورت شرایطی که در بالا ذکر کردیم، دوندگیهای او به نتیجه خواهد رسید.
مراحل اجرا گذاشتن مهریه
- ارائه اصل عقدنامه یا رونوشت به دفتر ازدواج مندرج در عقدنامه و شناسنامه ( در صورت اطلاع نداشتن از آدرس فعلی دفتر ازدواج مندرج در عقدنامه، باید به کانون سردفتران مراجعه کنند.)
- نوشتن درخواست از سردفتر جهت تقاضای صدور اجراییه و صدور آن به نشانی زوج مندرج در عقدنامه
- مراجعه به اداره ثبت احوال شهری جهت اطلاع از شرایط ممنوعالخروجی و تقاضای توقیف اموال
- مراجعه به دادگاه جهت ثبت درخواست
جریان بخشنامه جدید قوه قضاییه در خصوص زندان مهریه چیست؟
در ادامه بخشی از بخشنامه جدید قوه قضاییه راجع به زندان مهریه را میخوانیم:
“بخشنامه شماره ۹۰۰۰/۳۴۸۵۹/۱۰۰ مورخ ۱۳۹۷/۷/۲۲ رئیس قوه قضاییه
رؤسای کل دادگستری استانهای سراسر کشور
نظر به برخی گزارشهای واصله تعدادی از محکومین تادیه مهریه بر اساس تعداد سکه طلای تعیینشده به علت افزایش غیر متعارف قیمت آن توان پرداخت را نداشته و به همین جهت در اجرای قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی به زندان معرفی میشوند. بدین وسیله مقرر میدارد؛ ترتیبی اتخاذ گردد تا دادگاهها به صورت خارج از نوبت و بدون تعیین وقت رسیدگی نسبت به درخواست تعدیل که از سوی زوج تقدیم میگردد رسیدگی و مهلتهای تادیه سکه را متناسب با وضعیت مالی محکومعلیه افزایش داده تا بدین ترتیب از زندانی شدن آنان جلوگیری به عمل آید.
ضمنا آمار پروندههای موضوع این بخشنامه به صورت فصلی به حوزه معاون اول گزارش شود. مسئولیت اجرای این بخشنامه به عهده رئیس کل دادگستری استان میباشد.”
هدف از این بخشنامه قسطبندی زودتر مهریه برای مرد است که کسی بیدلیل به زندان نرود.
آیا میتوان بدون طلاق نیز مهریه را به اجرا گذاشت؟
پاسخ مثبت است. شما در هر زمانی بعد از عقد و البته نزدیکی، میتوانید مهریه خود را مطالبه کنید. اما آنچه وکلا در این زمینه دیدهاند و طبق تجارب اگر فردی قصد ادامه زندگی دارد و تنها هدف وی از به اجرا گذاشتن مهریه تحت فشار قرار دادن مرد است، کاملا جواب عکس خواهد گرفت. این کار نه تنها باعث بهتر شدن زندگی مشترک نخواهد شد، بلکه صمیمیت و عشق بین زوجین را از بین میبرد.
به هر حال بهتر است در صورت تصمیم قطعی برای مطالبه مهریه در هر شرایطی، از یک وکیل مجرب کمک بگیرید تا مراحل به نحو احسنت انجام شده و در مسیر درست قرار بگیرید.