تحقیقاتی جدید درباره تاثیر پلاکت ها در مغز
به گزارش رسانه مدیاتی، پلاکتها سلولهای خونی کوچکی هستند که همیشه از آنها به عنوان مشارکتکنندههای مفید در روند لختهسازی یاد میشود. اما اخیرا پژوهشگران متوجه عملکرد شگفتانگیز دیگری از این سلولهای کوچک شدهاند که در ادامه بیشتر راجع به آن توضیح خواهیم داد.
پلاکتها میتوانند فواید ورزش را در مغز تکرار کنند.
آزمایشات پیش بالینی توسط محققان دانشگاه کوئینزلند نشان داده است که تزریق یک فاکتور خونی خاص میتواند مزایای ورزش را در مغز تکرار کند.
دکتر اودت لیتر و دکتر تارا واکر از مؤسسه مغز کوئینزلند UQ، تیمی را رهبری کردند که پلاکتها، سلولهای خونی ریز که برای لخته شدن خون حیاتی هستند، پروتئینی را ترشح میکنند که شبیه به ورزش، نورونها را در موشهای مسن جوانسازی میکند.
دکتر لیتر گفت: “ما میدانیم که ورزش تولید نورونهای جدید را در هیپوکامپ، بخشی از مغز که برای یادگیری و حافظه مهم است، افزایش میدهد، اما مکانیسم آن مشخص نیست. تحقیقات قبلی ما نشان داده است که پلاکتها درگیر هستند، اما این مطالعه نشان میدهد که پلاکتها در واقع برای این اثر در موشهای مسن مورد نیاز هستند.”
محققان بر روی اگزرکینها تمرکز کردند، ترکیبات بیولوژیکی که در جریان ورزش در جریان خون آزاد میشوند و اعتقاد بر این است که واکنش ناشی از ورزش را در مغز تحریک میکنند. به همین دلیل است که میگویند پلاکتها میتوانند فواید ورزش را در مغز تکرار کنند.
دکتر لیتر گفت: «ما کشف کردیم که اگزرکین CXCL4/Platelet Factor 4 یا PF4 که پس از ورزش از پلاکتها آزاد میشود. وقتی این عامل به موشهای مسن تزریق میشود، منجر به بهبودهای احیاکننده و شناختی میشود. دکتر واکر نیز ذکر کرد که این یافتهها پیامدهای مهمی برای توسعه مداخلات دارویی دارند. او گفت: “برای بسیاری از افراد با شرایط سلامتی، مشکلات حرکتی یا در سنین بالا، ورزش امکانپذیر نیست، بنابراین مداخله دارویی یک حوزه مهم تحقیقاتی است. ما اکنون میتوانیم پلاکتها را برای ترویج نوروژنز، تقویت شناخت و مقابله با زوال شناختی مرتبط با افزایش سن هدف قرار دهیم.”
محققان گفتند گام بعدی آزمایش پاسخ در موشهای مبتلا به آلزایمر، قبل از حرکت به سمت آزمایشات انسانی است. دکتر واکر گفت: «این مهم است که توجه داشته باشید که این جایگزینی برای ورزش نیست؛ اما میتواند به افراد مسن یا افرادی که آسیب مغزی یا سکته مغزی داشتهاند کمک کند تا شناخت را بهبود بخشند.» برای افرادی که تمایل دارند از جزئیات این پژوهش اطلاعاتی کسب کنند، لازم به ذکر است که این مطالعه در Nature Communications منتشر شده است.