این مطلب به درخواست بیزینس معرفی شده منتشر شده است و رسانه مدیاتی هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد
به گزارش بخش معرفی بیزینس رسانه مدیاتی، یکی از اصطلاحات رایج در بازار سرمایه، حق تقدم سهام بوده و آشنایی با آن برای فعالان بازار سرمایه از اهمیت بالایی برخوردار است. شرکتهای موجود در بازار سرمایه، از روشهای مختلفی برای افزایش سرمایه خود در جهت اصلاح ساختار مالی، تامین مالی پروژههای مختلف، بهبود و افزایش ظرفیت خط تولید، پرداخت بدهیها و … استفاده میکنند.
افزایش سرمایه از محل اندوخته یا انباشته، افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها، افزایش سرمایه به روش صرف سهام و افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات حال شده از روشهای رایج برای افزایش سرمایه شرکتهای بورسی بهشمار میروند.
حق تقدم سهام چیست؟
در صورتی که یک شرکت قصد افزایش سرمایه از محل آورده نقدی را داشته باشد، اوراقی را تحت عنوان «حق تقدم خرید سهام» منتشر کرده و تعداد مشخصی از آن را بر اساس درصد مالکیت هر یک از سهامداران در زمان افزایش سرمایه و درصد افزایش سرمایه، در اختیار سهامداران خود قرار میدهد. سهامداران میتوانند با پرداخت مبلغ اسمی (100 تومان به ازای هر سهم) به شرکت مربوطه، ضمن مشارکت برای فراهم کردن سرمایه مورد نیاز آن، میزان مالکیت خود در سهام آن شرکت را حفظ کنند.
نماد حق تقدم
حق تقدم هر شرکت با افزودن حرف «ح» به انتهای نماد معاملاتی آن شناسایی میشود. برای مثال، حق تقدم خرید سهام شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با نماد معاملاتی «فارس»، بهصورت «فارسح» نمایش داده میشود. لازم به ذکر است، تمامی نمادهایی که به حرف «ح» منتهی شده باشند، حق تقدم یکی از شرکتهای حاضر در بازار بورس هستند.
چگونگی استفاده از حق تقدم خرید سهام
سهامداران میتوانند پس از اضافهشدن نماد حق تقدم سهام به پرتفوی خود، به یکی از سه روش زیر اقدام کنند:
تبدیل حق تقدم به سهام
دارندگان حق تقدم باید در بازه زمانی تعیین شده، اقدام به پرداخت مبلغ اسمی (100 تومان به ازای هر سهم) به شرکت مربوطه کنند. امکان بررسی بازه زمانی در نظر گرفته شده جهت استفاده از حق تقدم، از طریق آگهی «مهلت استفاده از حق تقدم خرید سهام» که در سایت کدال برای نماد مدنظر منتشر میشود وجود دارد. پس از پرداخت وجه اسمی، معمولا لازم است فرم گواهی حق تقدم را نیز طی مهلتی که شرکت مقرر کرده است، کامل کرده و برای امور سهامداران شرکت ارسال کنند.
در مواردی ممکن است که نیاز به پرداخت مبلغ اسمی وجود نداشتهباشد و شرکت راهکار دیگری برای این موضوع در نظر گرفتهباشد، جزئیات این فرآیند شامل مهلت زمانی، نحوه پرداخت مبلغ اسمی، شمارهحسابهای شرکت، نحوه اطلاعرسانی به شرکت و … از طریق اطلاعیهای که شرکت در سایت کدال منتشر میکند، قابل بررسی خواهد بود.
فرآیند تبدیل حق تقدم به سهم، زمانبر است و سهامدارانی که اقدام به تبدیل حق تقدم خود به سهام کردهاند باید منتظر اتمام این فرآیند باشند. پس از اتمام فرآیند افزایش سرمایه که با انتشار آگهی «ثبت افزایش سرمایه» شرکت در سایت کدال اطلاعرسانی میشود، نماد حق تقدم تبدیل به سهام اصلی شده و به پرتفوی سپردهگذاری افراد اضافه خواهد شد.
در صورتی که سهامدار نماد پایه را در پرتفوی خود نداشته باشد، برای اضافه شدن نماد به پرتفوی خود باید در سامانه معاملاتی درخواست «تغییر کارگزار ناظر» learثبت کند. بررسی روش انجام این کار از طریق سایت آموزش مفید مهیاست.
فروش حق تقدم
در صورتی که سهامدار به هر دلیلی قصد تبدیل حق تقدم خود به سهام را نداشته باشد، میتواند در زمان «مهلت استفاده از حق تقدم خرید سهام»، اقدام به فروش اوراق حق تقدم خود از طریق سامانههای معاملاتی کند. در این بازه زمانی، محدودیتی در تعداد معامله اوراق حق تقدم وجود ندارد. در نظر داشته باشید که دامنه نوسان حق تقدم سهام در بورس، معمولا دو برابر سهم اصلی است.
عدم واریز وجه اسمی و عدم فروش حق تقدم
در صورتی که دارنده حق تقدم، اقدامی برای تبدیل آن به سهام و یا فروش اوراق حق تقدم خود در زمان تعیینشده نکند، پس از اتمام بازه زمانی مهلت استفاده از حق تقدم خرید سهام و توقف نماد حق تقدم، شرکت مربوطه حق تقدمهای استفاده نشده را در مرحلهای به نام «پذیرهنویسی عمومی» به فروش میرساند.
پس از فروش حقتقدمهای استفاده نشده و کسر هزینه و کارمزد فروش، وجه حاصل از آن در اختیار سهامدارانی که از حقتقدم خود استفاده نکردهاند، قرار خواهد گرفت.
سهامداران میتوانند جهت اطلاع از نحوه دریافت وجه، آگهی «نتایج حاصل از فروش حق تقدمهای استفاده نشده» را در سایت کدال بررسی کرده و در صورت نیاز با امور سهامداری شرکت در ارتباط باشند.