فیلتر نور آبی در اندروید چیست و کدام برنامه بهتر کار میکند؟
تا به حال شده از خود بپرسید هر چند وقت یک بار یک شب را راحت میخوابید؟ اگر پاسخ چیزی کمتر از «همیشه» است، ممکن است بخواهید تأثیر تلفن همراه بر خواب شبانه خود را در نظر بگیرید. نور آبی صفحه نمایش، مغز ما را فریب میدهد تا فکر کند باید بیدار باشیم. خوشبختانه با استفاده از فیلتر نور آبی در گوشی اندرویدی خود میتوانید آن را به راحتی برطرف کنید. در ادامه این مطلب از رسانه مدیاتی، بیشتر در این باره بخوانید.
نور آبی چه مشکلی دارد؟
ثابت شده است که نور آبی که از صفحه نمایش بازتاب میشود، بر سلامت شما تأثیر میگذارد. برای مثال در مطالعهای که توسط هاروارد انجام شده است، بارها هشدار داده شده که استفاده از تلفن همراه در عصر، بر کمیت و کیفیت خواب شما تأثیر میگذارد. علت آن هم قرار گرفتن در معرض نور در شب است.
از طرفی نور خورشید حاوی نور آبی است که در طول روز حیاتی است. این مورد یکی از عواملی است که کمک میکند تا شما را بیدار و هوشیار نگه دارد و بخشی جدایی ناپذیر از نحوه عملکرد چرخه خواب است.
اما قرار گرفتن در معرض نور آبی در شب، به طور موثر مغز شما را فریب میدهد تا فکر کند هنوز روز است. همانطور که NHS توضیح میدهد، ترشح ملاتونین، هورمونی که در شب تولید میشود و بدن را برای خواب آماده میکند، با این نور سرکوب میشود. تأثیر این نور به قدری زیاد است که در مطالعه دیگری مشخص شده، LEDهای آبی کار گذاشته شده در داشبورد، میتوانند از خوابآلودگی راننده در شب جلوگیری کنند.
اما برای این مشکل چه اقدامی میتوان انجام داد؟ مسلما با سبک زندگی رایج این روزها، نمیتوان به محض تاریکی هوا با تلفن همراه خداحافظی کرد. راه حل، استفاده از فیلتر نور آبی است. این ویژگی در حال حاضر در سیستم عامل اندروید تعبیه شده است و چند برنامه شخص ثالث وجود دارد که در صورت نیاز می توانند ویژگیهای بیشتری را ارائه دهند.
فیلتر نور آبی چه کار میکند؟
فیلتر نور آبی به یکی از این دو روش کار میکند. گزینه داخلی و گزینه root که ما به آن نگاه خواهیم کرد، میزان نور آبی را که صفحه ساطع میکند کاهش میدهد. سایر برنامههای شخص ثالث یک فیلتر قرمز روی صفحه نمایش قرار میدهند تا نور آبی را از بین ببرد. اما با روش دوم هم که درواقع القای فیلتر است، اثرات منفی نور آبی از بین رفته و تابش خیرهکننده آن به شدت کاهش مییابد.
با این حال، برنامه های شخص ثالث کامل نیستند. استفاده آنها از روکش قرمز، کنتراست را کاهش میدهد و سیاهی را به سایه تیره قرمز تبدیل میکند. اگر بخواهید چنین برنامهای را از یک فروشگاه برنامه جایگزین نصب کنید، به احتمال زیاد متوجه خواهید شد که برای نصب آن، باید فیلترشکن را متوقف کنید. بسیاری از آنها نیز روی صفحه اعلان شما کار نمیکنند.
تنظیم و زمانبندی فیلتر نور آبی در اندروید
تنظیمات داخلی تلفن یا رایانه لوحی Android خود را بررسی کنید. نسخه بومی اندروید Night Light نام دارد، اگرچه در برخی از گوشیهای دیگر با نام متفاوتی به کار میرود. به عنوان مثال در گوشیهای سامسونگ به آن Eye Comfort Shield میگویند.
تنظیم و زمانبندی فیلتر نور آبی در اندروید آسان است. در اکثر گوشیها، فقط باید به Settings > Display بروید و گزینه Night Light را پیدا کنید. میتوانید زمانبندی کنید که بهطور خودکار روشن شود و شدت افکت را تنظیم کنید.
بهترین برنامه فیلتر نور آبی: Twilight
Twilight بهترین برنامه فیلتر نور آبی برای اندروید است. به تدریج دمای رنگ نمایشگر را کاهش میدهد (قرمزتر میکند) و تاریکی صفحه را تا زمانی که به سطوح رنگ و روشنایی انتخابی شما برسد کاهش میدهد. این تغییر تدریجی به صورتی است که شما حتی به سختی متوجه آن میشوید.
با استفاده از سنسور نور گوشی، Twilight میتواند دائماً تنظیمات خود را بهطور خودکار تنظیم کند و اطمینان حاصل کند که همیشه با شرایط نور محیطی شما مطابقت دارند. پس از پشت سر گذاشتن تنظیمات اولیه، دیگر نیازی به لمس برنامه نخواهید داشت.
ولی چرا از Twilight استفاده میشود در حالی که اندروید از قبل یک فیلتر نور آبی دارد؟ دو ویژگی این برنامه را خاص و مفید میسازد. یکی این است که میتوانید وقتی برنامههای خاصی را باز میکنید، آن را بهطور خودکار غیرفعال کنید. به این ترتیب، تماشای شبانه نتفلیکس شما را مختل نمیکند. مورد دیگر این است که با چیزی بیشتر از تلفن شما کار میکند. میتوانید آن را برای کنترل Philips HUE یا سایر لامپهای هوشمند تنظیم کنید و آن را روی ساعت Android، Android TV یا Chromebook خود نیز نصب کنید.
برنامه Night Light (KCAL)
Twilight بهترین انتخاب برای اکثر کاربران است، اما اگر گوشی شما روت شده است، می توانید از یک برنامه قدرتمندتر به شکل Night Light (KCAL) استفاده کنید.
به عنوان یک برنامه روت، Night Light می تواند مستقیماً نور صفحه نمایشگر را کنترل کند. برای خنثی کردن اثر نور آبی، به جای قرار دادن یک پوشش قرمز روی صفحه نمایش، میزان نور آبی را که صفحه نمایش ساطع میکند کاهش میدهد.
این امر بسیار شبیه به نحوه عملکرد Night Light خود اندروید است و نتیجه یک تصویر، با کیفیت بالاتر است. برنامه به همه چیز رنگ قرمز نمیدهد – برای مثال رنگ سیاه سیاه باقی میماند – و کنتراست از بین نمیرود. همچنین با اعلانها یا برنامههای دیگر تداخلی ندارد.
با این حال، KCAL برای همه مناسب نیست. برای استفاده از آن باید گوشی خود را روت کنید و ممکن است نیاز به نصب یک هسته سفارشی داشته باشید. همچنین در فروشگاه Play در دسترس نیست. میتوانید آن را در صفحه GitHub مشاهده کرده و از طریق فروشگاه برنامه شخص ثالث F-Droid آن را دانلود کنید.
تاثیر نور آبی را بدون فیلتر کردن آن کاهش دهید.
استفاده از فیلتر نور آبی نسبتاً آسان است. با این حال، برخی از مردم آن را دوست ندارند. اگر دوست ندارید همه برنامههای شما پس از غروب خورشید رنگ قرمزی به خود بگیرند، راههای سادهتری برای به حداقل رساندن تأثیر نور آبی وجود دارد.
نکته کلیدی این است که میزان قرار گرفتن در معرض آن را کاهش دهید. بنابراین استفاده از گوشی به جای تبلت به دلیل کوچکتر بودن صفحه نمایش بهتر است. تا جایی که میتوانید روشنایی را کاهش دهید و در برنامههای خود به حالت Dark بروید. حتی میتوانید Dark Mood را در تمام وب سایتهای کروم فعال کنید.
اکثر کتابخوانهای الکترونیکی، حالتی را انتخاب میکنند که کلمات سفید روی زمینه سیاه یا قهوهای باشد که نسبت به متن سیاه استاندارد روی پسزمینه سفید، چشمپسندتر هستند. Google Play Books یک گام فراتر می رود و ویژگی Night Light خود را ارائه میدهد. این ویژگی هنگام غروب خورشید به طور خودکار روشن میشود، سپس هر چه هوا تیرهتر شود به تدریج نور آبی بیشتری از صفحه نمایش حذف میشود.
برای فعال کردن این ویژگی، کتابی را باز کنید، روی دکمه Display Options ضربه بزنید، به Lighting بروید و دکمه Reading Night Light را بزنید.