این مطلب به درخواست بیزینس معرفی شده منتشر شده است و رسانه مدیاتی هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد
به گزارش بخش معرفی بیزینس رسانه مدیاتی، در صنعت تولید پردازندههای لپ تاپ و سیستمهای خانگی، شرکتهای اینتل و AMD سالها است که با یکدیگر در رقابت هستند. این رقابت در دهه گذشته به اوج خود رسید و همچنان نیز ادامه دارد. اینتل بازیگر اصلی بازار خرید و فروش پردازندهها است، اما همواره AMD به عنوان رقیبی سرسخت به دنبال دست یابی به سهم قابل توجهی از بازار است.
رقابت این دو شرکت در سالهای اخیر به گامهای بلندی در توسعه معماریهای پردازنده، افزایش کارایی، کاهش مصرف انرژی و بهبود قیمت پردازنده منجر شده است. در ادامه قصد داریم تا تاریخچه این رقابت جذاب در دنیای فناوری را برای شما عزیزان بررسی کنیم تا به صورت دقیق از کم و کیف این داستان پر فراز و نشیب آگاه شوید.
شرکت اینتل و AMD از کجا پیدا شدند؟
اواخر دهه ۶۰ میلادی بود که دو کارمند سابق شرکت فرچایلد سمیکانداکتر به صورت هم زمان دو شرکت اینتل و آی ام دی را در سیلیکون ولی پایه گذاری کردند. رقابت این دو کارمند از همان زمان با یکدیگر شروع شد و هر دو با ایجاد فضای سالم رقابتی توانستند به دیگری برای پیشرفت کمک کنند. این رقابت در حال حاضر بیش از ۴۰ سال است که در حال انجام است و هیچ یک از شرکتها عقب نمیکشند.
شرکت اینتل با همکاری گوردون مور و رابرت نویس به سرعت توانست تا به فناوری میکروپردازندههای x86 برسد و بخش بزرگی از بازار را در دست بگیرد. این مزیت رقابتی توانست تا جایگاه اینتل را در بازار تثبیت کند و محصولات خود را با لایسنس اینتل به بازار عرضه کند.
در این میان که AMD خود را جا مانده از بازار میدید، سعی کرد تا با کپی کردن لایسنس محصولات اینتل به نوعی به آنها برسد. معماری پردازنده Zen Core آی ام دی و اینتل با عملکرد بالای IPC به سادگی توانست تا شرکت آی ام دی را به جایگاه اینتل نزدیک کند. نوآوری شرکت آی ام دی در تولید اولین سری پردازندههای خود توانست تا سهم بازار اینتل را کاهش دهد و زنگ آغاز رقابت نواخته شود.
رقابت آغاز شد
از همان روزهای اول رقابت شدیدی بین اینتل و آی ام دی آغاز شد. با وجود این که قسمت قابل توجهی از بازار در اختیار اینتل بود؛ اما پافشاری و عزم راسخ شرکت آی ام دی به همراه نوآوریهای مختلف در تولید پردازندههای رقابتی باعث شد تا این شرکت به عنوان رقیب جدی اینتل وارد بازار شود.
این دو شرکت تا به امروز شانه به شانه رقابت خود را ادامه دادهاند و هر کدام سعی میکنند تا با نوآوری جدید از دیگری سبقت بگیرند. علی رغم برتری اولیه اینتل و کیفیت بهتر محصولات این شرکت، آی ام دی توانست تا با تولید پردازندههای جایگزین و رقابتی گوی سبقت را از اینتل بدزدد. برای این که بدانید چه قدر تفاوت قیمتی بین پردازندههای دو شرکت وجود دارد میتوانید به صفحه لیست قیمت پردازنده اینتل و آی ام دی مراجعه کنید.
مسیر نوآوری شرکت اینتل و آی ام دی
شرکتهای اینتل و آی ام دی مانند دو رفیق در رقابتی سالم قرار داشته و دارند. این دو شرکت ضمن رقابت با یکدیگر توانستهاند به رشد دیگری کمک کنند. در این میان، مصرف کنندگان راضیترین طرف قرارداد هستند که بهترین محصولات را با مناسبترین کیفیت دریافت میکنند؛ چرا که رقابت این دو شرکت اجازه قیمت گذاری بالا به دیگری را نمیدهد. رقابت این دو شرکت تا به امروز به ۵ دوره مختلف تقسیم میشود:
- حضور آی ام دی در بازار پردازندهها به عنوان رقیبی سرسخت در دهههای ۸۰ و ۹۰ میلادی
- نوآوری آی ام دی با ساخت سوکت Athlon و اولین پردازنده 64 بیتی در دهه اول ۲۰۰۰
- سلطه اینتل بر بازار پردازندهها طی سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۵ و عقب افتادن آی ام دی در این رقابت
- انقلاب آی ام دی با معرفی پردازندههای رایزن در سال ۲۰۱۶
- چشم انداز دو شرکت و چالش های تسلط بر بازار در حال حاضر
قدرت گرفتن AMD در دهههای ۸۰ و ۹۰ میلادی
در دهههای ۸۰ و ۹۰ میلادی شرکت آی ام دی لایسنس محصولات اینتل را خریداری میکرد و با اندکی تغییرات در پردازندهها، آنها را با قیمت کمتر به بازار عرضه میکرد. این مسئله باعث شد تا قیمت پردازنده ای ام دیدر آن سالها پایینتر از اینتل باشد؛ اما همان عملکرد را برای کاربران ارائه دهد.
این نوآوری شرکت آی ام دی باعث شد تا کاربران بیشتر به سمت خرید پردازندههای آی ام دی ترغیب شوند؛ اما ضربهی بزرگی به بازار اینتل هم نخورد. علت این بود که اینتل برای حل این چالش دست به خلاقیتهای بیشتری میزد و پردازندههای جدیدتر با امکانات بیشتر را به بازار عرضه میکرد. ایجاد این رقابت باعث شد تا اینتل بتواند نقاط ضعف و قوت خود را شناسایی کند و برای بهبود پردازندههای خود تلاش بیشتری به خرج دهد.
نوآوری آی ام دی در دهه اول ۲۰۰۰
در اوایل دهه ۲۰۰۰ آی ام دی با چندین نوآوری بازار پردازندهها را شگفت زده کرد. اول از همه سوکتهای Athlon به بازار عرضه شدند که قابلیتهای چشمگیری را به پردازنده اضافه میکردند. این سوکتها راحتتر به مادربرد وصل میشدند و سرعت انتقال بالاتری داشتند.
در سال ۲۰۰۳ اولین نسل پردازندههای ۶۴ بیتی به بازار عرضه شد که میتوان آن را اولین خلاقیت مستقل شرکت آی ام دی دانست. ظهور این پردازندهها در بازار روند پیشرفت را پر سرعتتر کرد و بازی کاملاً به سمت آی ام دی رفت. کارایی، حافظههای قابل پشتیبانی، قدرت محاسبات و بهبود عملکرد در پردازندههای ۶۴ باعث شد تا پردازندههای AMD از اینتل جلو بیفتند.
در ادامه شرکت AMD پردازندههای XEON را به بازار معرفی کرد که با توجه به چیپستهای ۶۴ بیتی همچنان از نظر اقتصادی و عملکردی در حال رقابت با پردازندههای اینتل بودند. این پردازندهها مشکلات تعداد هستهها و مصرف انرژی بالای شرکت اینتل را حل کرده بودند و مزیتی کاملاً رقابتی نسبت به پردازندههای شرکت رقیب داشتند.
تسلط اینتل بر بازار در عصر تاریکی
در سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۵ اینتل حاکم مطلق بازار پردازندهها بود. در این سالها AMD دیگر نتوانست با اینتل رقابت کند و مزیت رقابتی جذابی برای عرضه نداشت. نوآوریهای آی ام دی با مشکل مواجه شده بود و برای مشتریان کافی نبود تا آنها را راضی به خرید پردازنده آی ام دی کند.
برتری اینتل در این دوره را میتوان دوری از نوآوریهای بنیادی و تمرکز بر بهبود تدریجی پردازندهها دانست. اینتل با این کار به شرکت رقیب ثابت کرد که همواره نمیتوان محصولات جدید با امکانات به روز تولید کرد و تکنولوژی ممکن است که جایی متوقف شود؛ بنابراین نیاز است تا نگاهی به عملکرد محصولات قدیمی انداخت و کارایی آنها را بهتر کرد. شاید همین اتفاق باعث شد تا موتور نوآوریهای AMD نیز خاموش شود.
باز پس گیری سلطنت با پردازنده Ryzen
شرکت آی ام دی توانست تا در سال ۲۰۱۶ بازگشتی پر غرور و افتخار آمیز به بازار پردازندهها داشته باشد. این شرکت توانست تا با ساخت پردازنده منحصر به فرد خود با نام Ryzen انقلابی را در نسلهای پردازنده خود ایجاد کند. معرفی هر نسل از پردازندههای رایزن باعث میشد تا سهم بیشتری از بازار به شرکت آی ام دی اختصاص پیدا کند و اینتل کم کم جایگاه خود را در بازار از دست داد.
چند هسته قدرتمند، کارایی بهینه، عملکرد سریع و مصرف انرژی بسیار پایین توانست تا پردازندههای رایزن را در دل کاربران جای کند. بسیاری از افراد به علت قیمت پایینتر و کارایی بالاتر این نسل از پردازندههای آی ام دی جذب این شرکت شدند و دوره سلطنت جدیدی در بازار پردازندهها آغاز شد.
چشم انداز آینده و وضعیت حال حاضر شرکتها
دو شرکت اینتل و آی ام دی به ترتیب با پردازندههای Core i و Ryzen توانستهاند تا کاربران خانگی، دانشجویی تا گیمر را راضی نگه دارند. بسیاری از کاربران قدرت رایزن را در رندر گیری ستایش میکنند و این پردازندهها را به علت قدرت بالای پردازش اطلاعات ستایش میکنند و برخی دیگر پردازندههای اینتل را به علت سرعت بالا و کیفیت مطلوب در اولویت انتخابهای خود گذاشتهاند.
هر دو شرکت در تلاش هستند که مانند گذشته قابلیتهای جدید را در کنار بهبود کارایی نسخههای قبلی به کاربران ارائه دهند تا جایگاه خود در بازار را از دست ندهند. در سالهای اخیر تحولات عجیبی را از دو شرکت شاهد نبودیم و تنها افزایش کارایی، کاهش مصرف و بهبود عملکرد در معرفی نسلهای جدید به چشم میخورد.
خرید پردازنده اینتل و آی ام دی از فروشگاه تاپ رایان
همانطور که دید هر دو شرکت سازنده پردازنده در کنار رقابت با یکدیگر مشارکت میکنند و پردازندههای جدید را با کمک یکدیگر میسازند. هر نسل از پردازندههای اینتل و آی ام دی مناسب برای گروه و افراد خاصی است که نیاز است تا برای خرید مناسب با کارشناسان این حوزه مشورت کنید.
فروشگاه تاپ رایان با چندین سال سابقه بهترین کارشناسان حوزه خرید و فروش پردازنده را در اختیار دارد و مشاورههای قبل از خرید را به مشتریان خود ارائه میدهد. مشاورههای خرید پردازنده در فروشگاه تاپ رایان رایگان است و مشتریان میتوانند با مقایسه قیمت و امکانات پردازندههای اینتل و آی ام دی بهترین انتخاب را برای خود داشته باشند.
نتیجهگیری
رقابت جذاب اینتل و آی ام دی بیش از ۴ دهه است که ادامه دار است و برنده این رالی در مقاطعی اینتل بوده است و برخی از سالها نیز آی ام دی توانسته است تا گوی سبقت را از رقیب برباید. این رقابت چالش های فراوانی را برای هر دو شرکت به همراه داشته است که در نهایت منجر به رشد و پیشرفت پردازندهها و رضایت خریداران شده است. شاید بتوان گفت که بسیاری از عملکردهای حیرت انگیز لپ تاپها و سیستمهای خانگی را مدیون رقابت این دو برند در سالهای اخیر هستیم.