این مطلب به درخواست بیزینس معرفی شده منتشر شده است و رسانه مدیاتی هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد
به گزارش واحد معرفی بیزینس رسانه مدیاتی، تا به حال به این مسئله فکر کردهاید که تصمیمگیرنده و مسئول اجرای سیاستهای شرکتهای بزرگ چه شخصی است؟ طبیعتا میدانید که ماننده تمام گروهها، رهبری شرکت بر عهده شخصی توانا است که مسئولیت کنترل شرایط و تحقق اهداف را میپذیرد. با این وجود بسیاری از افراد تصور صحیحی از شخص مدیر عامل و وظایف وی ندارند. به این دلیل قصد داریم در این مطلب تمام نکات مربوط به این سمت شغلی را بررسی کنیم و راه رسیدن به آن را زیر ذرهبین قرار دهیم. در شرکتهای بزرگ و کوچگ مدیر عامل نقش و وظایف مهمی دارد و به همین منظور باید فردی لایق برای این سمت انتخاب شود.
مدیر عامل کیست؟
اگر برایتان سوال است که ceo مخفف چیست؟ باید بگوییم که این عبارت مختصر شده عبارت Chief Executive Officer است که به مدیر عامل اطلاق میشود. در واقع بالاترین سمت اجرایی یک سازمان مدیر عامل یا CEO است که نقش رهبری را بر عهده دارد. به همین دلیل ممکن است برای توصیف این فرد از عبارت مدیر ارشد اجرایی نیز استفاده شود. از وظایف این شخص میتوان به اتخاذ تصمیمهای مدیریتی و مسئولیت اجرای برنامهها در راستای تحقق سیاستهای موجود و رسیدن به اهداف تعیین شده اشاره کرد. در دوره آموزش مدیر عامل حرفه ای مجموعه اقیانوس آبی به افراد نکاتی برای بهبود قدرت مالی شرکت و حرکت در راستای استراتژیها آموزش داده میشود تا بتوانند از پس این وظایف مهم بربیایند.
شرح وظایف CEO
حال که میدانیم مدیر عامل کیست، باید وظایف او را به طور دقیق مورد بررسی قرار دهیم. به طور کلی در سازمانهای بزرگ، CEO مدیریت جزئیات را به مدیران ارشد و میانی میسپارد و خود بر روی استراتژیهای کسب و کار تمرکز دارد. در سازمانهای کوچکتر معمولا شخص بنیانگذار فعالیتهای مربوط به مدیرعامل را انجام میدهد و بخش کوچکتری را به مدیران میانی واگذار میکند. وظایف مدیر عامل در شرکت با توجه به ساختار حقوقی و طبق نظر هیئت مدیره یا مقامات دیگر تعیین میشود. در ادامه پاسخ میدهیم که وظایف اصلی ceo چیست؟
- برنامهریزی، اجرا و هدایت عملکرد سازمان
- ارائه گزارش دورهای روند تغییرات در سازمان به هیئت مدیره
- برنامهریزی برای اجرای مصوبات هیئت مدیره
- مدیریت بودجه و تعیین بودجه هر بخش
- نظارت بر فعالیت مدیران بخش میانی سازمان
- شرکت در جلسات مذاکره با مشتریان یا شرکای تجاری و عقد قراردادهای لازم
- تعیین شاخصهایی برای ارزیابی بازدهی سایر کارکنان
- برگزاری جلسات با مدیران میانی
- تدوین استراتژیهای حاکم بر سازمان به منظور افزایش درآمد
- سیاستگذاری در حوزه منابع انسانی برای تامین رفاه اعضای مجموعه و افزایش انگیزه
- نظارت بر ثبت مستندات
- نظارت بر فرآیندهای حقوقی و قانونی شرکت
- برنامهریزی برای برگزاری جلسات آموزشی
روند انتخاب مدیر عامل
حال که میدانیم مدیرعامل یعنی چه و چه وظایفی دارد، باید به این بپردازیم که چگونه مدیرعامل شویم و چه معیارهایی برای انتخاب این نقش وجود دارد. مدیرعامل به عنوان حلقه اصلی بین هیئت مدیره و سایر کارکنان سازمان عمل میکند. به این ترتیب این فرد باید توسط هیئت مدیره و سهامداران شرکت و با اکثریت رای انتخاب شود. البته در شرکتهای کوچکتر معمولا خود سهامدار اصلی یا بنیانگذار مجموعه به عنوان مدیرعامل انتخاب میشود و نظارت، قدرت و مسئولیت این فرد بیشتر است. اگر مدیرعامل از اعضای هیئت مدیره باشد، نباید مدت مدیریت وی از زمان عضویت او در هیئت مدیره بیشتر باشد.
در این میان باید از تفاوت مدیرعامل شرکت با رئیس هیئت مدیره صحبت کنیم. مدیرعامل در کارهای روزانه و اجرایی نقش مهمی ایفا میکند. در حالی که رئیس هیئت مدیره (chairman) نقش مهمی در برپایی جلسات اصلی دارد. در واقع وظایف اصلی این شخص باید با توجه ساختار شرکت و نیازهای موجود تعیین شود.
اختیارات مدیر عامل
شاید از خود بپرسید که منظور از محدوده اختیارات مدیرعامل چیست. با وجود اینک ه مدیر عامل، در راس رهبری سازمان قرار دارد، همچنان محدودیتهایی در حوزه کاری خود دارد. علاوه بر وظایف اصلی، مدیرعامل میتواند بر مسائل دیگری نظارت داشته باشد و در صورت لزوم وارد عمل شود. حیطه اختیارات مدیر عامل طبق نظر هیئت مدیره و بسته به شرایط سازمان تعیین میشود با توجه به این موارد ممکن است با محدودیتهای خاصی روبهرو باشد. با این حال به برخی از اختیارات یک مدیرعامل در حالت کلی اشاره میکنیم:
- استخدام و جذب نیروی جدید
- در نظر گرفتن تنبیه یا حتی اخراج کارکنان خطیر
- بررسی و امضای قراردادها و اسناد
- نماینده سازمان در مقابل شرکتهای دیگر
- اختیاراتی مربوط به مدیریت تجهیزات مجموعه مثل دستور تعویض یا تعمیر
- اختیاراتی مربوط به نظارت به منابع مالی سازمان
شرایط مدیرعامل شدن
با وجود توصیفاتی که از شغل مدیر عاملی و وظایف آن خواندید، شاید دوست داشته باشید که شرایط مدیر عامل شدن را بدانید. اکثر افراد مسیر رسیدن به جایگاه برتر را با سمتهای پایین شروع میکنند و علاقه دارند با تلاش به مقامهای بالایی مانند مدیر عامل برسند. در ادامه یک مسیر مطمئن برای رسیدن به این شغل را بررسی میکنیم.
داشتن مدرک تحصیلی مرتبط
جهت کسب جایگاه شغلی مدیر عامل (CEO) به یک مدرک تحصیلی معتبر نیاز دارید. حداقل مدرک مورد نیاز، لیسانس است؛ با این حال ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر میتواند شانس شما را در رسیدن به این سمت افزایش دهد. رشتههای زیر شاخه مدیریت و مرتبط به بازرگانی فرد را برای چنین شرایطی آماده کنند. از سوی دیگر رشتههایی مثل اقتصاد و حقوق نیز گزینههای خوبی برای کسب دانش و اطلاعات مفید و در نتیجه رسیدن به شغل مدیر عاملی هستند.
کسب تجربه در حوزه مدیریت
حقیقت این است که برای فعالیت به عنوان مدیر ارشد اجرایی در سازمان به سالها تجربه نیاز است. بنابراین باید برای رسیدن به چنین موقعیتی، فعالیت خود را از پستهای سطح پایین مدیریتی شروع کنید. سعی کنید در محیطی مشغول به کار شوید که به شما امکان پیشرفت و رسیدن به درجات بالاتر را میدهد.
گذراندن دورههای آموزشی
احتمالا میدانید که تنها داشتن مدرک دانشگاهی نمیتواند دانش شما به عنوان یک مدیر را افزایش دهد و مهارتهای لازم و به خصوص عملی را فراگیرید. به منظور کسب اطلاعات و تجربیات بیشتر، باید در دورههای آموزشی حضوری یا آنلاین معتبر شرکت کنید. از این دورهها میتوان به دورههای فن بیان، تفکر انتقادی و مسئولیت اجتماعی اشاره کرد.
اگر به دنبال دوره پرورش مدیرعامل حرفه ای در یزد هستید، به شما مجموعه اقیانوس آبی را معرفی میکنیم. این گروه با تجربه پرورش صدها مدیر موفق، توانسته رتبه خوبی در بین رقیبان به دست بیاورد. تمام دورههای این مجموعه با در نظر گرفتن جدیدترین متدهای مدیریتی در دنیا طراحی میشوند و برای تمامی افرادی که علاقهمند به پیشرفت و ترقی هستند مناسباند. جهت کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با کارشناسان گروه اقیانوس آبی در ارتباط باشید.
چند اشتباه رایج مدیرعاملان
وظایفی که بر روی دوش مدیرعامل قرار میگیرد، احتمال خطا را بالا میبرد. مطمئنا قصد دارید در طول دوره مدیریت خود، موفقیتهایی را برای سازمان کسب کنید و سابقه خوبی به دست بیاورید. به همین دلیل علاوه بر این که باید بدانید شغل ceo چیست و چه وظایفی را به دنبال دارد، باید اشتباهات رایج مدیرعاملان را بررسی و از تکرار دوباره آنها اجتناب کنید. در ادامه چند اشتباه رایج یک مدیرعامل را توضیح میدهیم.
بازخورد ندادن به کارکنان
شاید بتوان مهمترین اشتباه یک مدیرعامل را بازخورد ندادن به عملکرد کارکنان دانست. این مسئله در مورد هر دو عملکرد مثبت و منفی صدق میکند. برای مثال عدم قدردانی از زحمات یک کارمند ممکن است باعث از بین رفتن انگیزه وی شود. از سوی دیگر مواخذه نکردن یک کارمند به دلیل رفتار نامناسب یا بازدهی پایین میتواند اوضاع شرکت را به ویرانی بکشاند!
وقت نگذراندن با اعضای تیم
یکی دیگر از اشتباهات رایج در بین مدیرعاملان، وقت نگذراندن با کارمندان است! مدیرعامل موفق از این طریق میتواند با کارمندان خود ارتباط بهتری داشته باشد و در مسائل مختلف آنها را یاری کند. در چنین شرایطی کارمندان احساس میکنند که در چرخه کاری نقش مهمی دارند. جهت ارتباط بهتر با کارمندان باید از هوش احساسی خود بهره ببرید و این ارتباط را بسیار کنترل شده و منطقی ایجاد کنید.
نداشتن برنامه دقیق مدیریتی
نداشتن برنامه دقیق برای آینده از دیگر مواردی است که میتواند سازمان را تا لبه پرتگاه شکست ببرد. شما باید به شکل دورهای، برنامه مورد نظر خود را بررسی کنید و تغییرات لازمه را بر روی آن اعمال کنید. پیشنهاد میکنیم همواره مسیرهای دیگری را در نظر بگیرید تا در صورت لزوم برنامه خود ر ا تغییر دهید.
رفتار بیش از حد صمیمانه
رفتار بیش از حد صمیمانه با همکاران میتواند به ضرر شما تمام شود؛ زیرا برخی از افراد ممکن است از این صمیمیت سوء استفاده کنند. یک مدیر موفق باید میان مدیریت و رابطه دوستی تعادل برقرار کند. شما باید برای روابط کاری حد و مرز مشخصی تعیین کنید.
عدم شفافسازی اهداف
عدم شفافسازی اهداف و توقعات برای کارکنان میتواند موجب شکست شود. یک مدیرعامل وظیفه دارد مسئولیتهای تمام کارمندان را برای آنها شرح دهد. در چنین شرایطی هیچ کارمندی نمیتواند ادعا کند که با مسئولیتهای خود آشنا نبوده است. بهتر است نقشهای طراحی کنید که مسیر پیشروی تیم را با جزئیات نمایش دهد. این کار هم شرایط شما و هم مسیر حرکت کارکنان را بهبود میبخشد.
کلام آخر
شغلهای مدیریتی به واسطه پرستیژ و حقوق بالا همواره جزو محبوبترین حوزههای کاری محسوب میشوند. استفاده از قدرت ذهن، امنیت شغلی و وجود امکان رهبری یک گروه از ویژگیهای مهم در این شغل محسوب میشوند. در راس همه پستهای مدیریتی، مدیر ارشد اجرایی قرار میگیرد که وظایف سنگینی به عهده دارد. در این مطلب سعی کردیم به این پاسخ دهیم که تعریف مدیرعامل چیست؟ و مهمترین نکات درباره جایگاه مدیرعامل، وظایف و شرایط کسب این جایگاه را به شما ارائه دهیم. میتوانید جهت کسب اطلاعات بیشتر و شرکت در دورههای حرفهای پرورش مدیر عامل گروه اقیانوس آبی، با کارشناسان این مجموعه تماس بگیرید.