این مطلب به درخواست بیزینس معرفی شده منتشر شده است و رسانه مدیاتی هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد
به گزارش بخش معرفی بیزینس رسانه مدیاتی، شغل مهندسی نفت، یکی از حوزههای پرکاربرد و مهم در صنعت انرژی بوده که به بهرهبرداری از منابع نفتی و گازی میپردازد. افراد فعال در این شغل با انواع چالشهای فنی در زمینه استخراج و پردازش منابع انرژی مواجه میشوند. برای مدیریت این چالشها، داشتن اطلاعات گستردهای در زمینه مهندسی معدن، زمینشناسی، حفاری، مکانیک سیالات، شیمی نفت و گاز و… ضروری است.
امکان استخدام مهندس نفت در تهران، جنوب و سایر شهرها وجود دارد. استخدام در این شغل معمولاً نیازمند تحصیلات آکادمیک در رشته مهندسی نفت یا مهندسی شیمی، تجربه کاری قابل قبول و مهارتهای فنی و تحلیلی قوی است. در فرصتهای استخدام مهندس نفت در کیش، عسلویه، اهواز و…، به توانایی کار تیمی، مهارتهای ارتباطی و توانایی حل مسائل پیچیده توجه میشود. در ادامه، به بررسی شرایط استخدام مهندس نفت در جنوب، تهران و دیگر شهرها میپردازیم.
آشنایی با شغل مهندسی نفت
اگر علاقهمند به فرصتهای استخدام مهندس نفت بدون سابقه کار یا با سابقه کار هستید، میتوانید به سایتهای کاریابی معتبر مراجعه کرده و رزومه خود را برای موقعیتهای شغلی مرتبط ارسال کنید.
جهت مشاهده آخرین فرصتهای استخدام حفاری نفت، اکتشاف نفت، بهرهبرداری و… میتوانید به این سایتها مراجعه کرده یا در آزمون استخدامی شرکت کنید.
برای استخدام در برخی از سازمانها، از جمله وزارت نفت، نیاز به قبولی در آزمون استخدامی دارید. به طور کلی، وضعیت بازار کار و استخدام مهندس نفت در قرارگاه خاتم، وزارت نفت، سپاه و… با درآمد بالا، بیمه و سایر مزایای شغلی مناسب بوده و امکان جذب مهندس نفت خانم و آقا در این سازمانها وجود دارد.
مهندسان نفت، افراد متخصصی هستند که مسئولیت اکتشاف و استخراج منابع نفتی و گازی را برعهده دارند. آنها با تمرکز بر توسعه تکنیکها و فناوریهایی به منظور مکانیابی و استخراج هیدروکربنها به طور مؤثر و ایمن از زیر سطح زمین، نقش مهمی در صنعت انرژی ایفا میکنند. این مهندسان معمولاً با زمینشناسان، مهندسان حفاری و سایر متخصصان همکاری میکنند تا بازدهی استخراج ذخایر نفتی را به حداکثر برسانند.
یکی از وظایف اولیه مهندسان نفت، تجزیه و تحلیل دادههای زمینشناسی برای ارزیابی پتانسیل وجود مخازن نفت و گاز است. این افراد از فناوریهای پیشرفتهای مانند تصویربرداری لرزهای و چاهنگاری برای درک ساختار و ویژگیهای سازندهای زیرزمینی استفاده میکنند.
آنها بر اساس یافتههای خود، استراتژیهای حفاری را برای بهینهسازی استخراج و در عین حال به حداقل رساندن اثرات زیست محیطی و خطرات عملیاتی طراحی میکنند. انجام این وظیفه شامل در نظر گرفتن عواملی مانند فشار مخزن، خواص سیال و پیچیدگی زمینشناسی سایت است.
مهندسان نفت در طراحی و اجرای عملیات حفاری نیز مشارکت دارند. آنها بر فرآیند حفاری نظارت کرده و اطمینان حاصل میکنند که چاهها به طور ایمن و کارآمد برای رسیدن به مخازن مورد نظر حفر میشوند. برای انجام این کار، انتخاب تجهیزات حفاری مناسب و نظارت بر پارامترهای حفاری برای جلوگیری از حوادث یا فوران مورد نیاز است.
گرایشهای رشته مهندسی نفت برای ورود به بازار کار
پیشنیاز استخدام مهندس نفت اهواز، کیش، تهران و سایر شهرها، اخذ حداقل مدرک کارشناسی در رشته مهندسی نفت یا مهندسی شیمی است.
رشته مهندسی نفت، مناسب افرادی است که آمادگی کار در شرایط کاری سخت را داشته و بتوانند برای مدتی طولانی دور از خانواده خود در مکانی با ساعتهای کاری طولانی مشغول به کار شوند.
علاوه بر این، کار در محیطهای مرتبط با صنایع نفت و گاز، خطرات زیادی دارد و حفظ بهداشت و ایمنی در چنین شرایطی، از جمله چالشهایی بوده که یک مهندس نفت با آن مواجه میشود. با این حال، دانشجویانی که به رشتههای مهندسی شیمی، زمینشناسی و مکانیک سیالات علاقه دارند، به رشته مهندسی نفت هم علاقهمند میشوند و میتوانند پس از اتمام دوره تحصیلی خود فرصتهای استخدام مهندس نفت در سپاه، وزارت نفت و سایر سازمانهای معتبر را بررسی کرده و استخدام شوند.
همه انسانها به نوعی در زندگی خود با سوختهای فسیلی سر و کار دارند و از بنزین خودرو تا لوازم الکترونیکی، پوشاک و…، میتوان تأثیر این نوع سوختها را روی حوزههای مختلفی مشاهده کرد. میتوان به نوعی گفت که در دنیای امروزی نفت محور سیاست و اقتصاد جهان و سلطان انرژی دنیا است. نفت خام یا همان «Petroleum»، ترکیبی از هیدروژن، کربن و مقداری اکسیژن و نیتروژن و گوگرد است که در سطح زیرین زمین تشکیل شده و رشته مهندسی نفت با هدف افزایش تولید و به حداکثر رساندن بهرهبرداری از این منابع هیدروکربنی ایجاد شده است.
رشته مهندسی نفت، یکی از رشتههای در ارتباط با حوزه انرژی بوده و هدف اصلی آن تأمین نیازهای انرژی مصارف خانگی، خودروسازی، صنایع و… است. این رشته با مباحث شیمی و زمینشناسی ارتباط زیادی دارد.
مهندسی نفت، از ترکیب دانشهای مختلفی مانند شیمی، ریاضی، مکانیک سیالات، زمینشناسی، حرکت سیالات در محیطهای متخلخل و ترمودینامیک شکل گرفته و در همه فرآیندهای مرتبط با صنعت نفت، از جمله اکتشاف، حفاری و پالایش نفت نقش مهمی ایفا میکند. گرایشهای این رشته عبارتاند از:
- گرایش اکتشاف نفت
- گرایش مهندسی مخازن هیدروکربوری
- گرایش حفاری و استخراج نفت
- گرایش بهرهبرداری از منابع نفتی
- وضعیت بازار کار رشته مهندسی نفت
بررسی وضعیت بازار کار شغل مهندسی نفت
اگر بخواهیم به بررسی وضعیت بازار کار در شغل مهندسی نفت بپردازیم، لازم است در ابتدا به این نکته توجه شود که شغلهای مرتبط با حوزه نفت و گاز بسیار پرتقاضا و پردرآمد هستند.
مهندسی نفت، در مقایسه با سایر حوزههای مرتبط با انرژی، حوزه فعالی در دنیا بوده و این حوزه امروزه در کل دنیا فرصتهای شغلی زیادی برای جذب مهندسان نفت دارد. به دلیل وابستگی دنیای کنونی به محصولات نفتی و نفت جهت تولید انرژی، فرصتهای شغلی در این زمینه بسیار متنوع هستند.
از مهمترین وظایف یک مهندس نفت، سفر به مناطق جغرافیایی مختلف جهت کشف مخازن و حفاری در این مناطق بوده که میتواند فرصت مناسبی برای به دست آوردن تجربه کاری جدید و ارتقای سطح تخصص فرد باشد. میزان تقاضا برای استخدام مهندسین نفت در صنایع نفت و گاز بسیار بالا بوده و فارغالتحصیلان میتوانند در شرکتهای خصوصی فعال در حوزه انرژی یا شرکتهای تابعه وزارت نفت استخدام شوند که البته پیشنیاز آن آشنایی عملی و تئوری با این صنعت است.
برای ورود به بازار کار شغل مهندسی نفت، در کنار آشنایی با مهارتهای تخصصی باید با دیگر مهارتهای فردی هم آشنا باشید. در واقع، مهارتهای فردی شما را از سایر رقبا متمایز کرده و سبب موفقیت شغلی شما در موقعیتهای شغلی میشوند. این مهارتها باعث تعامل بهتر شما با دیگر پرسنل در سازمان خواهند شد و معمولاً به عنوان «مهارتهای نرم» شناخته میشوند.
فارغالتحصیلان رشته مهندسی نفت در چه صنایعی مشغول به کار میشوند؟
دانشجویان در رشته مهندسی نفت، پس از اتمام دوره تحصیلی خود میتوانند به عنوان کارشناس در صنایع زیر مشغول به کار شوند:
- شرکتهای تابعه شرکت ملی نفت ایران (شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، شرکت نفت و گاز پارس، شرکت نفت فلات قاره ایران، شرکت ملی حفاری ایران، شرکت نفت خزر، شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب، شرکت پایانههای نفتی ایران، شرکت نفت و گاز اروندان، سازمان منطقه ویژه اقتصادی لاوان، شرکت منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس و…)
- صنایع پتروشیمی
- بورس انرژی
- شرکتهای خصوصی در حوزه پاییندستی و بالادستی صنعت نفت و گاز
- پالایشگاه نفت و گاز
- پخش فرآوردههای نفتی
- بازرگانی خارجی
- داد و ستد در حوزه انرژی
گرایش انتخابی شما، تأثیری بر آینده شغلیتان در حوزه نفت و گاز ندارد. شما میتوانید با کسب تجربه در حوزههای مختلف فعالیت کرده و استخدام شوید. برای مثال، یک مهندس نفت در گرایش مهندسی مخازن، در صورت کسب تجربه و سابقه کار در زمینه حفاری میتواند در سمتهای مرتبط مانند کمپانیمن، سرپرست حفار، حفار و… استخدام شود. برای مشاهده فرصتهای استخدام مهندس نفت در عسلویه، کیش، تهران، اهواز و سایر شهرها میتوانید به سایتهای کاریابی مراجعه نمایید.
جمعبندی
رشته مهندسی نفت، یکی از رشتههای پرطرفدار برای دانشآموزان در گروه ریاضی بوده که به دلیل آینده شغلی و وضعیت بازار کار مناسب، طرفداران زیادی دارد. فرصتهای استخدام مهندس نفت هم در شرکتهای داخلی و هم در شرکتهای خارجی در کشورهای پیشرفتهای مانند آمریکا، کانادا و استرالیا گسترده هستند.
اگر علاقهمند به ورود به بازار کار این رشته هستید، میتوانید با کسب تجربه کاری و تقویت مهارتهای سخت و نرم، شانس استخدام خود را نسبت به سایر رقبا در یک سازمان معتبر با حقوق بالا افزایش دهید.